PROVALJEN MODUS OPERANDI

Inspektori pečate apartmane na crno: 'I stranci su skužili šemu'

06.07.2024 u 16:58

Bionic
Reading

Apartmani na 'crno' veliki su problem na cijeloj hrvatskoj obali, a osobito Makarska rivijera zbog velikog broja vikendaša. Nelegalnim ponuditeljima apartmana i stanova 'stala je na rep' Turistička zajednica općine Gradac na čelu s direktoricom Jelenom Mateljak, pa su tako inspektori zapečatili kuće u kojima se nelegalno iznajmljivao smještaj, piše Slobodna Dalmacija

Iako TZ Gradac godinama prijavljuje ilegalne iznajmljivače apartmana, prošla godina se pokazala iznimno uspješnom zbog suradnje s voditeljem nadležne ispostave Državnog inspektorata u Metkoviću Ivanom Sršenom i višim turističkim inspektorom Ivicom Vidovićem koji su na svaku prijavu izišli na teren, kazala je Mateljak za Slobodnu Dalmaciju.

Na području od Gradca do Zaostroga ispisano je oko 30 kazni i upozorenja s time da kazne iznose od 700 do 4000 eura, a u koje je uvršteno pečaćenje kuća čiji su se vlasnici vikendaši bavili nelegalnim iznajmljivanjem uglavnom pod krinkom da su im to prijatelji. Inspektori su ispisali 12 kazni za lažno oglašavanje za koje kazne iznose do 700 eura. 'Modus operandi' uvijek je isti: vlasnici kažu da u svim apartmanima borave 'prijatelji' kojih je dozvoljeno 15. Ako se vlasništvo prepiše na suprugu, kćer. gazdu.. u kući može boraviti čak 45 'prijatelja'.

Nelegalnih iznajmljivača i prevaranata ima i u Drveniku, potvrdili su Duje Lozina, direktor mjesnog TZ-a, i službenik Neno Kostanić. 'Lani nam je u špici sezone u ured TZ-a došlo čak osmero gostiju iz Švedske koji su rezervirali smještaj u apartmanima u Drveniku, ali ne kod pravog vlasnika čije su slike ukradene kao i adresa, već prevaranta. Naravno, prethodno su uplatili akontaciju i mislili da im je smještaj osiguran, pa su ovdje u našem uredu čekali da im nađemo novi smještaj, ali to je bilo nemoguće jer su svi bili popunjeni', ističu Lozina i Kostanić.

Imali su i u Drveniku prijavljenih slučajeva ilegalnih iznajmljivača kuća, uglavnom vikendaša koji u svoje objekte dođu samo ljeti i sve su slučajeve prijavljivali Državnom inspektoratu. 'Riječ je o prosljeđivanju ključeva u ruke i oglašavanju nekategoriziranih objekata čiji su vlasnici kuća državljani Češke i BiH pa smo imali punu kuću neprijavljenih Čeha,' naglašava Lozina.