GLAS IZ DINE PETROKEMIJE

'Inspektori dolaze okupati se u moru i zaraditi dnevnicu'

Bionic
Reading

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode za sutra je zatražilo i najavilo hitan inspekcijski nadzor u DINA Petrokemiji d.d. u Omišlju na otoku Krku. Zahtjevi su poslani na adrese nekoliko ministarstava i Državnog inspektorata, a s ciljem kako bi se spriječile moguće neposredne opasnosti za sigurnost stanovništva

Tamo je oko 900 tona opasnih kemikalija, radnici rade bez plaće, a oprema je bez potrebnih atesta. Naravno da ima razloga za zabrinutost, poručuje sindikalist Predrag Mihaljević.

'Od tog inspekcijskog nadzora nemamo zaista nikakvih očekivanja. Oni su i prošle godine u ovo doba bili upozoreni i obavješteni o svemu, ali na žalost do danas nisu ništa poduzeli tako da se ni sad ne nadamo previše. Oni će vjerojatno doći, okupati se u moru, zaraditi dnevnice, a radnici će, na žalost, ostati raditi bez plaća. Pitamo se samo do kada', rekao je Mihaljević.

Podsjetimo, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode poručilo je prije nekoliko dana da nije izravno ovlašteno za testiranje opreme u pogonu DINA Petrokemije te istaknulo da je, s obzirom na ozbiljno stanje i moguću opasnost za stanovništvo i okoliš, poslalo hitan zahtjev za izvanredni koordinirani inspekcijski nadzor ministarstvima zdravlja, unutarnjih poslova i poljoprivrede te Državnom inspektoratu u skladu s odredbama Zakona o zaštiti okoliša i sporazuma o suradnji mjerodavnih inspekcijskih službi kad je riječ o okolišu.

Prestavnici Stožera za zaštitu i spašavanje Primorsko-goranske županije obišli su u petak pogone DINA Petrokemije te su ih izvijestili da je sustav prevencije pod nadzorom, da su pripravne vatrogasne ekipe i dva spremnika vode, priopćio je popodne ured za odnose s javnošću Primorsko-goranske županije.

Iz županije su istaknuli da je, po informacijama koje su dobili, opasnih kemikalija u DINA Petrokemiji manje - 120, a ne 900 tona, a za atestiranje opreme koje već dulje nije obavljeno mjerodavan je Nacionalni stožer za zaštitu i spašavanje.