OTKAZANI BROJNI LETOVI

Inspekcija starije serije Boeinga 737 zbog rupa u trupu

05.04.2011 u 07:26

Bionic
Reading

Američka savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA) naredit će hitnu inspekciju nekih starijih modela Boeinga 737 zbog rupa koje su se pojavile na trupu četiriju zrakoplova kompanije Southwest Airlines i prisilile je na prizemljenje nekoliko desetaka njezinih zrakoplova i otkazivanje stotina letova.

FAA će u utorak službeno narediti da se višestrukim elektromagnetskim inspekcijama ispitaju tipovi zrakoplova Boeinga 737-300, 737-400 i 737-500. Naredba će se odnositi na one modele tih zrakoplova koji se frekventno koriste.

'Ta će se akcija poduzeti kako bi se pronašle pukotine na specifičnim dijelovima zrakoplova koji se ne mogu vidjeti vizualnim pregledom', objavio je u ponedjeljak administrator FAA-a Randy Babbit.

Radi se o osamdesetak zrakoplova u Sjedinjenim Državama koji imaju veliki registrirani broj polijetanja i slijetanja. Očekuje se da će i uprave za zračni promet ostalih zemalja prihvatiti i također primjeniti naputak FAA, što bi značilo da se izvan SAD-a istim načinom treba pregledati još 95 zrakoplova.

Na letu Boeinga 737 kompanije Southwest od Phoenixa do Sacramenta u petak na trupu zrakoplova otvorila se rupa veličine 1,52 metra. Piloti su bez problema hitno prizemljili letjelicu u Yumi. Inspekcije same kompanije u petak su pronašle manje pukotine na još trima zrakoplovima. Southwest je zbog toga u posljednja tri dana otkazao oko 700 letova i izgubio milijune dolara.

Southwest Airlines najveća je američka zrakoplovna kompanija po broju putnika u unutarnjem prometu. U svojoj floti ima 547 Boeinga 737.