Pod jednom kapom

Inicijativa Za radnički Zakon o radu protiv fleksibilizacije zakona o radu

23.11.2021 u 14:05

Bionic
Reading

Inicijativa Za radnički Zakon o radu (ZOR) zatražila je u utorak 35-satni radni tjedan, ograničenje ugovora o radu na određeno vrijeme na godinu dana, primjereno plaćanje dodatnog rada, sprječavanje zloporaba agencijskog rada i strože kažnjavanje kršenja ZOR-a

Poručili su to s konferencije za novinare predstavnici Inicijative, nastale uoči donošenje novog ZOR-a, koja okuplja sindikate, političke stranke, udruge i političke organizacije sa ciljem jačanja zakonskog položaja radnika i pregovaračke pozicije sindikata, sprječavanja zlouporaba ZOR-a i poboljšanja radnih uvjeta.

Smatraju da se novi ZOR ne smije prilagođavati željama i interesima kapitala za dodatno slabljenje prava i zaštite radnika, fleksibilizaciju radnih odnosa, rasterećenje poduzetnika na štetu radnika i slabljenje mogućnosti kolektivnog pregovaranja.

Stoga se protive mjerama lakšeg otpuštanja radnika s ugovorima na neodređeno, povećanja dopuštenih prekovremenih sati, odugovlačenja ugovora na određeno, dodatnog otežavanja prava na štrajk i fleksibilizacije radnog vremena.

Marina Palčić iz Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske ustvrdila je kako se fleksibilizacija ZOR-a zapravo odnosi na poslodavce, a ne na radnike i zatražila povećanje predvidivosti radnog vremena i sigurnosti radnih mjesta, sprječavanje iskorištavanja radnika i neplaćenog rada.

Netransparentne izmjene ZOR-a

Također predlaže ograničenje prekovremenog rada na 180 sati godišnje, utvrđivanje minimalnih dodataka na plaću za dodatni rad te radno vrijeme koje će omogućiti ravnotežu poslovnog i privatnog života.

Tomislav Kiš iz Novog sindikata upozorio je da se ograničava pravo na štrajk, iako je ono Ustavom zajamčeno. Najavio je amandmane na zakon koje će uputiti putem onih koji podržavaju inicijativu, kao što su Radnička fronta, SDP i Zeleno-lijeva koalicija te nevladine udruge fokusirane na radnička prava.

Katarina Peović (Radnička fronta) ocijenila je kako se izmjene ZOR-a, jednog od najvažnijih zakona, donose netransparentno već više od 20 mjeseci i pozvala građane da na novi zakon reagiraju vrlo glasno, jer će njime radnici doći u podređenu poziciju.

Vlada koristi koronakrizu da bi "dresirala radnike" jer nastoji standardne ugovore o radu na neodređeno vrijeme učiniti nesigurnijima. Žele prisiliti radnike na slabije plaćene poslove i radna mjesta na kojima se radi više za puno manje novaca, poručila je Peović dodavši kako se konkurentnost treba povećavati tehnološkim razvojem, a ne na štetu radnika.

Siniša Hajdaš Dončić iz SDP-a ustvrdio je da Vlada Andreja Plenkovića pokušava progurati izmjene ZOR-a na štetu radništva "ispod stola" umjesto da se organizira šira javna rasprava. Čovjek u Hrvatskoj mora imati dostojanstvo, a SDP će uvijek biti na strani radnika, poručio je Dončić.