rad na daljinu

Portugal zabranio poslodavcima kontaktiranje izvan radnog vremena, ljudi s malom djecom mogu na 'neodređeno od doma'. Hrvatska još uvijek bez zakona

17.11.2021 u 08:47

Bionic
Reading

Zahvaljujući novom zakonu o radu na daljinu, poslodavci u Portugalu od sada će biti novčano kažnjeni ako pokušaju kontaktirati sa svojim zaposlenicima izvan ugovorenog radnog vremena, bilo da se radi o telefonskim pozivima, tekstualnim porukama ili e-mailovima

Novi zakon nalaže da ‘poslodavac mora poštivati privatnost radnika’, uključujući razdoblja odmora i vrijeme posvećeno obitelji. Poslodavcima je također zabranjeno provjeravati zaposlenike dok rade od kuće, piše Lider.

Ovaj zakon, kojim se nastoji zaštititi pravo na odmor i ‘isključenje’, osmislila je portugalska vladajuća Socijalistička stranka kako bi poboljšala ravnotežu između posla i privatnog života za ljude koji rade od kuće, kojih je izbijanjem pandemije covida-19 sve više. No, kako prenosi BBC, izmjene i dopune ovog zakona ipak imaju ograničenja te vrijede samo za tvrtke s više od deset zaposlenih dok se na tvrtke s manje od deset zaposlenih neće primjenjivati.

Donesena su također nova pravila o radu od kuće za roditelje mlađe djece. Njima je naime dopušteno raditi od kuće na neodređeno vrijeme, bez prethodnog odobrenja poslodavca, dok njihovo dijete ne napuni osam godina. Uz to će poslodavci morati pridonijeti plaćanju računa zaposlenika za struju, grijanje i internet (ali ne i vodu!), jer zaposlenici rade od kuće. A kako se ti zaposlenici ne bi osjećali izolirano, u zakon su uključene mjere poput redovitih sastanaka uživo koje poslodavci moraju provoditi svakih nekoliko mjeseci.

Unatoč pozitivnim konotacijama koje ovaj zakon donosi, portugalski parlament ipak nije odobrio sve njegove elemente, uključujući spomenuto ‘pravo na isključenje’ koje omogućuje zaposlenicima da isključe sve uređaje (mobitele, laptope…) izvan radnog vremena.

U Hrvatskoj takav zakon ne postoji, barem ne za sada, no među mnogim tvrtkama postoji nepisano pravilo o poštivanju privatnog vremena zaposlenika, pri čemu se zabrana kontaktiranja nakon posla na neki način podrazumijeva. Međutim to nije zakonski regulirano i ne može se ni na koji način ‘kazniti’.

Govoreći o nacrtu novog Zakona o radu, bilo je govora i prijedloga o pokrivanju troškova struje, grijanja i interneta zaposlenicima, no još nije jasno kako bi se ti troškovi točno trebali računati. Isto tako još nije jasno određeno pokrivanje troškova tehnološke opreme za rad (laptopa, mobitela i sl.).

Kako je Lider pisao još u siječnju 2021., odgovora na sva važna pitanja o novom Zakonu o radu koja se tiču rada na daljinu, a koja muče i poslodavce i zaposlenike, i dalje 'ili nema ili su potpuno neusklađeni sa stvarnim potrebama i procesima rada'.