PRAVA MANJINA

Inicijativa za priznanje Hrvata u Sloveniji

07.03.2011 u 18:49

Bionic
Reading

Predsjedniku slovenskog parlamenta Pavlu Gantaru predana je u ponedjeljak inicijativa Saveza hrvatskih društava u Sloveniji za uređenje formalno-pravnog položaja hrvatske manjine u toj državi

Inicijativu saveza koji okuplja 11 hrvatskih društvenih i kulturnih udruga u Sloveniji Gantaru je predao predsjednik tog saveza Petar Antunović

Antunović je ocijenio da bi uređenje položaja Hrvata u Sloveniji, kojih je prilikom osamostaljenja obiju država bilo više od 50 tisuća, stvorilo materijalne i druge pretpostavke za očuvanje njihova identiteta. Tom je prilikom Antunović ukazao i na položaj koji u Hrvatskoj uživa slovenska manjina.

Antunović je pojasnio da ne očekuje da inicijativa odmah bude prihvaćena, ali da je za rješenje pravnog položaja Hrvata i njihova priznanja kao manjine u Sloveniji došlo vrijeme, posebno s obzirom na stoljetne veze dvaju naroda.

Primajući inicijativu Saveza hrvatskih društava, Gantar je rekao da je slovenski parlament već prihvatio posebnu deklaraciju o položaju pripadnika naroda iz nekadašnje Jugoslavije u Sloveniji. Deklaracijom se tim manjinama potvrđuje pravo na opstanak i razvoj na kulturnom području, te određuju njihova prava, rekao je Gantar.

Dodao je da u sadašnjem trenutku nije realistično očekivati ustavne promjene kojima bi se omogućilo za hrvatsku ili neku drugu etničku zajednicu da dobiju status manjine priznate ustavom koji je priznat za 'autohtone' manjine - mađarsku i talijansku manjinu.

Što se tiče položaja slovenske manjine u Hrvatskoj, Gantar je rekao da se Slovenija kad je riječ o manjinama nikad nije zauzimala za načelo 'čistog reciprociteta'.

Savez hrvatskih društava u Sloveniji sa svojom inicijativom namjerava upoznati i premijera Boruta Pahora