CENTAR SPLITA

Inflacija novih štekata u starom dijelu grada

  • Autor: Leo Nikolić
  • Zadnja izmjena 16.07.2011 09:26
  • Objavljeno 16.07.2011 u 09:00
Split stekati Pjaca 55

Split stekati Pjaca 55

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić/tportal

Posljednjih tjedan-dva u centru Splita u povijesnoj jezgri svjedočimo pravoj inflaciji novih štekata na lokacijama gdje to prije nije bilo moguće
Leo Nikolić/tportal

Leo Nikolić/tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić/tportal

Taj trend se mogao uočiti već prošlog ljeta kada se broj štekata, stolova i stolica vidljivo povećao u odnosu na prethodne godine, ali ovo sada već je prava poplava koja definitivno nije pod kontrolom. Primjerice, na glavnom trgu u centru grada, na Pjaci uz postojeća tri sada imamo čak tri nova štekata.

I kraj Peristila ovih je dana osvanuo novi štekat na lokaciji na kojoj nikada prije nije bilo takvog sadržaja. Trg Marka Marulića već je prošle godine bio pregažen, a ove godine tamo je situacija dodatno eskalirala, ponajviše zahvaljujući štandovima na kojima se prodaju nekakvi bizarni drveni suveniri koji sa Splitom i Dalmacijom nemaju nikakve veze.

Neki od tih novopostavljenih štekata neće preživjeti ekonomsku realnost jer se nalaze na mjestima gdje to nikada neće biti profitabilno, primjerice nekoliko stolova u Židovskom prolazu, ali već sada je povijesni centar grada pretrpan i turisti više nisu u prilici na pravi način doživjeti baštinu Splita. Kretanje građana i turista u tom suženom prostoru ionako je otežano, a situaciju dodatno podcrtavaju prodavačice stolnjaka i desetine osoba koje vrebaju turiste s raznim ponudama, od apartmana do ponude izleta ili suvenirnica. U danima kada u luci pristanu dva ili tri kruzera, situacija potpuno izmiče kontroli i posjet centru Splita postaje neugodno iskustvo.

Ova inflacija ugostiteljskih sadržaja indikativna je i zbog očite namjere gradskih vlasti da namaknu što više novca u blagajnu i jasno je da tko god hoće, ako plati, može postaviti stolove i stolice gdje god poželi. No to je već problem odnosa gradskih vlasti i lokalnih kulturnih institucija i konzervatora, kao i državnih institucija. Kako sada stvari stoje, nameće se zaključak da u centru Splita do kraja rujna nećemo imati normalno i održivo stanje i to dugoročno nanosi štetu turizmu u našoj zemlji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi