NAKON DEVET MJESECI PADA

Industrijska proizvodnja neočekivano porasla

04.03.2014 u 15:10

Bionic
Reading

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u siječnju porasla za 2,2 posto na godišnjoj razini, nakon devet mjeseci neprestanog pada, što je znatno bolji podatak nego što se očekivalo

Državni zavod za statistiku objavio je danas da je industrijska proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, u siječnju porasla za 5,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na siječanj prošle godine ojačala 2,2 posto.

To je znatno bolji podatak nego što se očekivalo. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je u siječnju industrijska proizvodnja pala za 2,5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Pritom su svi očekivali pad, u rasponu od 1,3 do 3,9 posto.

Rast u siječnju prvi je uspon proizvodnje nakon devet mjeseci neprestanog pada. U cijeloj prošloj godini industrija je oslabila 2 posto u odnosu na prethodnu godinu.

'Kretanje industrijske proizvodnje u siječnju pozitivno je iznenadilo tržište. Negativan trend u industrijskoj proizvodnji, koji je trajao od travnja 2013. godine, u siječnju je zaustavljen', navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na izvješće DZS-a.

U siječnju je na godišnjoj razini najviše, 11,7 posto, porasla proizvodnja intermedijarnih proizvoda. S rastom od 2,2 posto slijedi sektor netrajnih proizvoda za široku potrošnju, a potom trajnih proizvoda za široku potrošnju, s rastom od 1,5 posto.

Proizvodnja energije porasla je, pak, 0,1 posto na godišnjoj razini, a jedino je proizvodnja kapitalnih proizvoda pala, za 1,6 posto.

'Očekivano smanjenje kupovne moći građana te posljedično slaba domaća potražnja, restrukturiranje najvećih poduzeća, uz slabiju inozemnu potražnju, ograničavajući su čimbenici oporavka industrijske proizvodnje u ovoj godini. Međutim, s obzirom da u 2014. očekujemo blagi pozitivan doprinos investicija i povlačenje barem dijela sredstava iz fondova EU, procjenjujemo da bi i industrijska proizvodnja u dijelu proizvodnje kapitalnih dobara mogla početi ostvarivati pozitivne godišnje stope rasta', zaključuju analitičari Raiffeisenbank Austria.