TPORTAL DOZNAJE

Indiskrecije iz HDZ-a: Damir Habijan postaje ministar pravosuđa?

09.05.2024 u 14:00

Bionic
Reading

Dosadašnji ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan vrlo je izgledan kandidat za budućeg ministra pravosuđa i uprave, doznao je tportal iz krugova bliskih vrhu HDZ-a

Po još uvijek nepotvrđenom koalicijskom sporazumu ove stranke i Domovinskog pokreta dosadašnji Habijanov resor cijepa se na dva dijela, no njegov najveći dio - gospodarstvo i energetika - pripast će manjem koalicijskom partneru.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u srijedu je izjavio da će ministri iz sastava dosadašnje vlade naći svoje mjesto u strukturama u iduće četiri godine. Kako se zbog Domovinskog pokreta ova stranka zapravo odriče tek dva resora, jer će za treći resor demografije po zahtjevu DP-a biti formirano novo ministarstvo, pitanje je bilo koje su funkcije namijenjene Habijanu i dosadašnjoj ministrici poljoprivrede Mariji Vučković.

'Habijan je logičan izbor - diplomirani je pravnik i odvjetnik s dugogodišnjim iskustvom, a u Saboru i Vladi stekao je političko iskustvo', rekao je za tportal sugovornik iz HDZ-a.

Habijan je u četvrtak uoči sastanka stranačkih tijela HDZ-a novinarima kazao da je njegovo dosadašnje ministarstvo imalo 'doista širok dijapazon resora i mini resora'. Na pitanje je li razočaran zato što je izgubio ovu ministarsku funkciju, odgovorio je: 'Dapače.'

Zasad nije poznato kakva je sudbina namijenjena Mariji Vučković, ni što bi se u slučaju Habijanova imenovanja dogodilo s dosadašnjim ministrom Ivanom Malenicom.

On je, naime, jedini visoko pozicionirani član stranke iz Šibenika, dok iz drugog najvećeg grada u državi, Splita, u dosadašnjoj vladi nije sjedio nijedan ministar.

Kako se očekuje, HDZ će u slaganju kadrovske križaljke i o tome voditi računa.