DOKAZALI SPOSOBNOST

Indija srušila satelit u orbiti i time ušla u 'super ligu'. Dosad je to uspjelo samo SAD-u, Rusiji i Kini

27.03.2019 u 09:34

Bionic
Reading

Indija je oborila satelit u svemiru, objavio je indijski premijer Narendra Modi u poruci koja je bila prenošena na svim državnim televizijskim i radijskim kanalima

Indija je oborila satelit u niskoj Zemljinoj orbiti u sklopu uspješnog testa nove raketne tehnologije, objavio je Modi.

Operacija, nazvana Misija Shakti, uvela je Indiju u 'super ligu' zemalja koje su ostvarile takav podvig. Uz Indiju, do sada su satelit u orbiti uspjeli oboriti SAD, Rusija i Kina.

Objava o uspješnom testiranju stiže nekoliko tjedana nakon što se Indija našla na rubu rata s Pakistanom, također nuklearnom silom, zbog sporne granice u Kašmiru.

'Ova nova tehnologija nije usmjerena protiv bilo koje zemlje', kazao je premijer.

Stručnjaci kažu kako je cilj testa najvjerojatnije bio indijski mini satelit koji je prije mjesec dana stavljen u relativno nisku orbitu u svrhu testa.

Indija se trenutno nalazi u predizbornoj sezoni, birališta se otvaraju za nekoliko tjedana, a prema zakonu, vlada ne smije donositi nikakve odluke ili politička priopćenja koja bi se mogla smatrati težnjom za osvajanjem glasova.

Javnost će zasigurno dovesti u pitanje odluku o održavanju testa tako blizu općih izbora. 'Sposobnost da Indija obori satelit u orbiti dobro je poznata otprije', kaže Pallava Bagla, znanstveni urednik NDTV-a.

Kina je svoj prvi uspješan antisatelitski test izvela 2007. godine, što je izazvalo prosvjede drugih svjetskih sila. SAD i Rusija su testirali sličnu tehnologiju još 1980-ih, unatoč sporazumu UN-a iz 1967. godine, koji zabranjuje takve aktivnosti.

Washington je završio svoje antisatelitske testove 1985. godine, navodeći zabrinutost zbog rizika stvaranja velikih količina svemirskog otpada.