izolacija pacijenata

Indija pretvara vagone u karantenske jedinice

28.03.2020 u 16:10

Bionic
Reading

Indija je u subotu objavila da planira prenamijeniti dio željezničkih vagona u izolaciju za pacijente s koronavurisom, kao dio priprema zdravstvene infrastrukture u zemlji za očekivano povećanje slučajeva zaraze

Premijer Narendra Modi zatražio je od 1,3 milijarde stanovnika da ostanu tri tjedna u svojim domovima u pokušaju da spriječi širenje bolesti.

Indijska mreža željeznica zaustavljena je, a jedan je vagon pretvoren u prototip karantene.

Kada se dobije dopuštenje, plan je u svakoj indijskoj željezničkoj zoni pretvoriti svaki tjedan 10 vagona u karantenu, pojasnila je državna željeznička tvrtka. Indija ima 16 željezničkih zona.

"Željeznice će dati čisto, dezinficirano i higijensko okruženje za pacijente, kako bi im prostor za oporavak bio ugodan", tvitao je ministar za željeznice  Pijuš Gojal. 

Nije rekao za koliko bi ljudi bilo mjesta u jednom vagonu.

Indija zasad ima 873 potvrđena slučaja zaraze koronavirusom, uključivo 19 smrtnih slučajeva.

Zatvaranje zemlje uzima veliki danak među siromašnima među kojima su i milijuni radnika koji putuju na posao a čiji poslovi u gradovima više ne postoje.

Mnogi od njih sada hodaju natrag u svoja sela, jer je javni promet zaustavljen.

U subotu je jedan radnik, koji je krenuo iz New Delhija na 270 kilometara dug put u svoje selo u indijskoj državi Madja Pradeš, kolabirao i umro, objavila je policija.

Stoga je službeno preporučeno da savezne indijske države osiguraju hranu i privremeni smještaj radnicima, u kampovima koji bi se podigli uz autoceste.