ZA SVAKOG PONEŠTO

Judita Franković Brdar napravila je listu preporuka: Koje filmove i serije gledati te što čitati ovih dana da nam vrijeme brže i ugodnije prođe

28.03.2020 u 16:01

Bionic
Reading

Između turobnih vijesti o koronavirusu i potresu koji je zadesio Zagreb proteklog vikenda nije loše iskoristiti slobodne trenutke za opuštanje uz nešto što će nas odmaknuti od negativnih misli. Pitali smo glumicu Juditu Franković da nam predloži što činiti u danima i tjednima (samo)izolacije, bar kada su u pitanju (pop)kulturni sadržaji

Velik dio svijeta je u izolaciji, a nema lakšeg načina za bijeg iz stvarnosti od čitanja kakvog štiva te gledanja dobrog filma ili serije, naših glavnih saveznika u danima u kojima nam je mobilnost ograničena. Pitali smo glumicu Juditu Franković da nam da svoje prijedloge.

Njezina lista počinje filmom 'Neki to vole vruće'.

'To je jedan od mojih najdražih filmova. Prati me kroz sve moje životne faze i fascinirana sam svaki put kada ga pogledam. Divan, topao, duhovit i pametan. Billy Wilder zaista je znao raditi filmove pa su se na listi mojih najdražih našli i njegov 'Apartman' i 'Irma la Douce', na kojima je surađivao s divnim filmskim parom, Jackom Lemmonom i Shirley Maclaine. Sviđa mi se to kako je stari Hollywood zaista imao nos za filmske parove i kada bi ih prokužio, oko njih bi zavrtio filmove. 'Cold War' Pawela Pawlikowskog jedan je od najljepših ljubavnih filmova koje sam gledala zadnjih godina. Sve je u tom filmu napravljeno onako kako treba, a zanimljivo je da je jedan segment snimljen i u Hrvatskoj.

Izvor: Društvene mreže

Svi moji prijatelji znaju da sam velik obožavatelj filmova tipa 'Tigar i zmaj' i 'Heroj', a volite li one koji uključuju scene dobrih borbi, tu je 'Ipman' (Yip Man), priča o učitelju borilačkih vještina Wing Chunu, koji je podučavao i Brucea Leeja. Uz sjajne scene borbi, filmovi (jer ima ih nekoliko, iako su meni najbolja prva dva), prikazuju i razliku u stavovima o borilačkim vještinama između Istoka i Zapada.

'In The Mood For Love' je ultimativni ljubavni klasik i filmska čarolija, must see, a ako do sada niste, karantena je pravo vrijeme da ispravite tu grešku. Ako se nakon toga zaljubite u stvaralaštvo Wong Kar-waija, pogledajte i njegove 'Chungking Express' i '2046'', ispričala nam je Judita.

Izvor: Društvene mreže

Njezina all time favorit serija su 'Prijatelji'.

'Mogu ih gledati u bilo koje doba, ponekad ih pustim da mi 'sviraju' u pozadini dok nešto radim, perem suđe/brišem prašinu, pa i to bude lakše. (smijeh) Uvijek me napune pozitivom, a to je sigurno nešto što nam treba ovih dana. Od zadnjih serija koje sam bingeala su 'Glow', 'Stranger Things' i 'Unbeliveble', palac gore za sve tri', ističe glumica.

Izvor: Društvene mreže

Kad je riječ o knjigama, Judita savjetuje da uzmemo što god nam dođe pod ruku.

'Čitajte, čitajte, čitajte... sad je prilika za to. Od friških preporuka definitivno je to Maša Kolanović, 'Poštovani kukci i druge jezive priče'. Riječ je o zbirci priča smještenoj u današnje vrijeme, ali oblikovanoj u takav sjajan pripovjedni jezik da knjigu zaista nećete ispustiti iz ruke. Onda nova knjiga Slavenke Drakulić, 'Nevidljiva žena i druge priče', a kako i sam naslov kaže, riječ je o zbirci priča čiji je glavni motiv, oko kojega se plete pripovijedanje, starost te sve ono što ona donosi', pojasnila je.

Preventivne mjere za zaštitu od koronavirusa