zatočeni nakon odrona

Indija: Krenulo bušenje prema zatrpanom tunelu s radnicima

11.02.2021 u 09:46

Bionic
Reading

Indijske službe u četvrtak su počele bušiti prema zatrpanom tunelu u pokušaju da spase više od 35 radnika zatočenih nakon odrona i poplave u regiji pod Himalajom

Nakon katastrofalnog odrona u nedjelju u saveznoj državi Uttarakhand traga se za još 171 osobom, većinom radnika na gradilištu hidroelektrane i uništenoj brani Rishiganga. Zasad su pronađena tijela 33 ljudi, objavio je šef policije Uttarakhanda.

Vjeruje se kako je većina žrtava nestala u odronu koji je rušio sve pred sobom, pa je operacija spašavanja usredotočena na 2,5 kilometara dug tunel pod hidroelektranom u kojem je oko 35 radnika.

Zbog ogromne količine tla i vode indijska vojska u četiri dana od katastrofe sporo napreduje prema tunelu.

Uklonjeno je više od 100 metara blata, kamenja i drugog nanosa, a spasitelji su u četvrtak počeli bušiti prema tunelu i tražiti znakove života u manjim tunelima i prostorijama povezanih s glavnim tunelom.

Na mjesto događaja i dalje stižu obitelji zatočenih, no peti dan od katastrofe sve više rastu frustracije zbog sporog napretka.

„Ne govore nam sve“, rekao je Praveen Saini, čiji je nećak zatočen u tunelu, za agenciju Reuters.

Lokalni dužnosnik za izvanredne situacije Piyoosh Rautela u srijedu je rekao kako se „s prolaskom vremena smanjuju šanse da će pronaći radnike“, no i da se „čuda mogu dogoditi“.

Glasnogovornik granične policije Vivek Pandey za novine Times of India isti je dan rekao kako ga najviše brine pothlađivanje „koje može biti fatalno u ovakvim uvjetima“.

Dio znanstvenika danas vjeruje kako je odron i poplavu uzrokovala lavina, a ne pucanje ledenjaka druge najveće indijske planine Nande Devi.