bojkot

Incident na HRT-u: Kajtazi napustio emisiju nakon svega par minuta

03.06.2019 u 17:50

Bionic
Reading

Prosvjed protiv Roma koji je za vikend organizirala grupa građana iz Pribislavca, bio je tema današnje emisije 'Studio 4' na HRT-u kojem su gostovali Veljko Kajtazi iz Kluba zastupnika nacionalnih manjina, Višnja Ivačić, načelnica općine Pribislavec, i Željko Balog, zamjenik načelnice općine Pribislavec. Kajtazi je na početku emisije naglasio kako je još prije o problemima razgovarao s načelnicom, no kako je u studio pozvan i njezin zamjenik, izjavio je da u njoj ne želi sudjelovati

Prije nego li je izašao iz studija ipak je rekao nekoliko rečenica, javlja HRT.

'Pokušavali smo razgovarati, ali s njima je to bilo nemoguće. O ovoj temi već sam iznio svoj stav i iznenađen sam što ste pozvali i zamjenika načelnice koji nije bio u Hrvatskoj već u Njemačkoj. Načelnica je nekada permanentno bila kod mene da joj pomognem i ja sam joj svaki put pomogao. Govorila mi je protiv svog zamjenika i odjednom ona skupa s njim organizira ovakav prosvjed', rekao je Kajtazi i dodao kako se prosvjed nije trebao održati te da su sve nevladine organizacije rekle su kako je prosvjed čisti rasizam i diskriminacija romske zajednice

Potom je odlučio napustiti studio. Ivačić je replicirala da je ona načelnica već tri mandata i da ozbiljno rješava probleme Općine. Aktivno se, kaže, uključuje u programe koji su na razini županije.

'Morat ću birati riječi zato što su sve konotacije koje je gospodin Kajtazi usmjerio prema meni vrlo neodgovorne i ne želim o njima diskutirati', rekla je.

Načelnica je navela kako je istina da je Kajtaziju govorila o nesuglasicama sa svojim zamjenikom, ali se pita 'koji su se to problemi riješili u Pribislavcu, a da oni nisu eskalirali u zadnjih 20 godina'.

'U proračunu općine sudjelujemo sa 50 posto u financiranju predškolskog odgoja, sudjelujemo u održavanju infrastrukture i među rijetkima smo koji smo putem FAR programa pokušali riješiti uvođenje kvalitetne komunalne infrastrukture u romskom naselju. U mome mandatu bilo je zaposleno iz redova romske nacionalne manjine više od 500 mještana, na što sam ponosna', izjavila je.

Voditelj emisije, Petar Vlahov, načelnici je skrenuo pozornost na neprimjerene riječi njezina zamjenika, koji je Kajtaziju rekao 'da prvo nauči hrvatski jezik pa neka onda javno istupa'. Balog se odbio ispričati zbog svoje izjave.

  • +20
Prosvjed protiv Roma u Čakovcu Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

'Ne želim se ispričati. Kako je moguće da jedan saborski zastupnik, koji je čuo moje ime kao legitimno izabranog predstavnika Vijeća romske nacionalne manjine u Međimurskoj županiji i kao zamjenika općinske načelnice iz reda romske nacionalne manjine, bojkotira gostovanje zato što sam ja ovdje. Ja sam morao bojkotirati njega, zato što me je 2017. godine pokrao na izborima, rekao je Balog.

Načelnica je naglasila da je Međimurje izrazito mirno područje i da nakon ovog prosvjeda nije bilo nikakvih incidenata.