DO KRAJA GODINE

Ina vraća sav dug, Vlada ga daje HAC-u

15.12.2009 u 19:32

Bionic
Reading

Vlada je postigla dogovor s Inom o povratu duga u iznosu od 1,2 milijarde kuna. Taj novac će Vlada odmah proslijediti HAC-u. Zadnja ponuda ministra Šukera za božićnice državnim službenicima je 625 kuna

Nakon večerašnje, za javnost zatvorene sjednice Vlade, Šuker je ponudio konačnih 625 kuna božićnice državnim službenicima jer državna blagajna u ovom trenutku više ne može podnijeti.

Država će, dakle, za 240 tisuća korisnika proračunskih sredstava i njihove božićnice izdvojiti oko 150 milijuna kuna, a ministar Šuker kaže da više nema namjeru pregovarati jer Vlada će u četvrtak donijeti svoju konačnu odluku.

'Situacija je takva kakva jest i može se dati onoliko koliko je najviše moguće, što ne znači da poslije Nove godine ne može biti bolje', rekao je ministar mora prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta. 'Mislim da je to razuman prijedlog da bi se ispunile neke obaveze. Mislim da je fer prijedlog za 500 kuna božićnice ove godine', dodao je ministar znanosti Radovan Fuchs, koji dodaje i da ne vjeruje da se više od toga može.

Podsjetimo, već dva dana traje polemika sindikata i ministra financija Ivana Šukera, nakon što im je rekao da neće dobiti 1.250 kuna, nego 500 kuna.

Dug Ine 1,2 milijarde

Na zatvorenoj sjednici, HRT prenosi da je Vlada postigla dogovor s Inom o naplati duga od 1,2 milijarde kuna. Dogovoreno je da će do 28. prosinca Ina državi uplatiti taj novac. Zatim će Vlada novac uplatiti Hrvatskim autocestama kako bi oni mogli platiti svoje dobavljače.

Na godinu dana prolongirano je izdvajanje plinskog biznisa iz Ine. Ministar financija Ivan Šuker i prije je bio protiv toga da država preuzme tvrtku Prirodni plin d.o.o. te je izrazio zadovoljstvo takvom odlukom.

Posljednja ponuda Ministarstva financija sindikatima prije sjednica bila je 500 kuna jer je to sve što se može dati 240 tisuća javnih djelatnika u Hrvatskoj. Sami sindikati traže Šukerovu smjenu i ispunjavanje onoga što je dogovoreno i potpisano još u svibnju, u vrijeme dok je Ivo Sanader bio premijer. Njegovo kratkotrajno kupovanje mira tim sporazumom zapravo sada dolazi na naplatu.

Zadnji rok za dogovor - petak

Krajnji rok za dogovor oko božićnica u javnim službama pada u petak. Sindikati su poručili da ih ne zanima stanje u privatnom sektoru i činjenica da se tamo umjesto božićnica mnogima dijele otkazi. Isto tako, već je poprilično jasno da javni službenici u idućoj godini neće vidjeti ni božićnicu ni regres.

No, ako Vlada ne isplati punu božićnicu od 1.250 kuna, ne ginu joj deseci tisuća privatnih tužbi. Sindikati javnih službi ne pristaju ni na koji drugi iznos jer potpisano se, ističu, mora i ispuniti.

Sutra ugovor Vlade i MOL-a?

S druge strane, Vlada je priopćila da je dala suglasnost na tekst Prvog dodatka Glavnom ugovoru o plinskom poslovanju između Vlade Republike Hrvatske i Mađarske naftne kompanije MOL.

Tim se dodatkom uređuju međusobni odnosi Vlade RH i MOL-a u plinskom poslovanju, te se ovlašćuje potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker da u ime Vlade potpiše taj dokument.

Istodobno, Vlada je posebnim zaključkom zadužila nadležno Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva da u roku od 8 dana s distributerima plina u Hrvatskoj razmotri što je moguće nižu cijenu distribucije plina za industrijske potrošače i građane.

Očekuje se da će Prvi dodatak Glavnom ugovoru o plinskom poslovanju između Vlade i MOL-a biti potpisan sutra, kaže se u priopćenju.