MILANOVIĆ KOD ORBANA

'INA i MOL nisu državno nego pravosudno pitanje!'

07.05.2012 u 13:06

Bionic
Reading

'Zajednički je interes Hrvatske i Mađarske da tvrtke INA i MOL dobro posluju te stvaraju profit i plaćaju porez. No problemi se ne mogu rješavati na međudržavnoj razini, jer ni mađarska vlada ni sadašnja hrvatska s procesom preuzimanja INA-e od MOL-a nemaju ništa', složili su se u Budimpešti premijer Zoran Milanović i njegov mađarski domaćin Viktor Orban, javlja hrt.hr

'Ovo je stvar koja se možda tiče hrvatskog pravosuđa', rekao je Milanović na zajedničkoj konferenciji za novinare. Ona je kasnila gotovo sat vremena, jer su se razgovori dvojice premijera produljili na gotovo dva sata, javlja hrt.hr.

Donose i izjavu hrvatskog premijera kako je tema INA-e i MOL-a nezaobilazna kada su u pitanju razgovori hrvatske i mađarske strane, ali da to nisu pitanja o kojima formalno-pravno vlade mogu odlučivati. Milanović je rekao i da su Hrvatska i Mađarska dvije male zemlje koje se u Europskoj uniji moraju specijalizirati i moraju prepoznati svoje interese. 'Naš su', kako je rekao, 'riječki koridor, riječka luka i ukapljeni plin'.

Hrt.hr donosi i premijerovu izjavu kako neće dopustiti odnosno da će učiniti sve što je u njegovoj moći da problemi oko INA-e i MOL-a ne utječu negativno na odnose Hrvatske i Mađarske.

Orban je naglasio kako se to pitanje treba rješavati tamo gdje se može, dodajući da Mađarska ima najbolju namjeru, da je spremna surađivati, ali da ima male mogućnosti utjecaja.

'MOL je jedna od najvećih srednjoeuropskih kompanija i kao u svakoj drugoj europskoj kompaniji dioničarski ugovori, uvjeti i konstrukcije su interne stvari kompanije. Spremni smo surađivati, ali kao mađarska država skoro da nemamo nikakva utjecaja (Mađarska ima 25 posto udjela u MOL-u, op. a.)', rekao je mađarski premijer odgovarajući na isto pitanje.

Što se tiče eventualnog imenovanja ministara Slavka Linića i Radimira Čačića u Nadzorni odbor INA-e, hrvatski premijer je rekao da je to 'interna politička stvar Republike Hrvatske' i da o tome nije razgovarao sa svojim mađarskim kolegom.

'S time mađarska vlada nema nikakvih problema', rekao je Milanović.

Hrvatskog premijera novinari su zamolili da komentira izjavu Slavka Linića koji je rekao da će Mađari dobiti rat ako ga budu tražili.

'Mislim da sam vam dao odgovor. Sve sam rekao', kratko je kazao predsjednik hrvatske Vlade.

Premijer Milanović u jednodnevni službeni posjet Mađarskoj otišao je na poziv kolege premijera Orbana. Zanimljivo je da se među novinare koji su čekali obraćanje dvojice premijera smjestio i Domokos Szollar, glasnogovornik mađarskog MOL-a. I njega je, čini se, zanimalo što su se dvojica premijera dogovorila o suradnji dviju zemalja.

Premijer bi se, osim s mađarskim kolegom, danas trebao sastati i s Lászlom Köverom, predsjednikom mađarskog parlamenta i privremenim vršiteljem dužnosti predsjednika Mađarske te s predsjednicima Hrvatske državne samouprave i Saveza Hrvata u Mađarskoj.