podvarijante omikrona

Imunolog Trobonjača objasnio koja je grupa najzaštićenija od novih varijanti koronavirusa, ali i zbog čega je 'buknuo' broj oboljelih rotavirusom i hepatitisom A

04.05.2022 u 21:31

Bionic
Reading

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da su se pojavile dvije nove podvarijante omikron-soja koronavirusa, koje mogu ponovno zaraziti one koji su preboljeli taj dominantni soj. Broj oboljelih se u Južnoj Africi u posljednja dva tjedna utrostručio

Zlatko Trobonjača s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci rekao je kako su se ti novi sojevi proširili najviše u Južnoj Africi, ali i u nekim drugim zemljama svijeta, nama najbliže u Austriji.

'Čini se da mogu zaraziti ljude koji su preboljeli bolest, ali i one koji su cijepljeni, pa čak i tri puta ako je od treće doze prošlo određeno vrijeme - četiri-pet mjeseci', rekao je imunolog Zlatko Trobonjača gostujući u Dnevniku HTV-a.

Dodao je i kako se čini da su najzaštićeniji oni koji su cijepljeni tri puta, a pri tome još i inficirani s nekom omikron podvarijantom.

'O težini bolesti je rano govoriti', naglasio je.

Osvrnuo se i na povećan broj oboljelih od rotavirusa i hepatitisa A.

'Mi više od dvije godine nismo dolazili u kontakt s mnogim od tih patogena jer protuepidemijske mjere koje su nas štitile od koronavirusa, štitile su nas i od tih patogena. I zbog gubitka te imunosti pojavit će se određene bolesti izazvane tim patogenima', rekao je.

'Mi nismo prskali ulice s dezinficijensima, ali su se široko koristili u našim institucijama. Koristile su se i druge protuepidemijske mjere, što je smanjivalo kontakt sa određenim patogenima iz prirode. Pored toga često su se koristili, pa i prekomjerno, antibiotici koji su mogli utjecati na sastav naše crijevne flore koja je važna u modeliranju ispravnog imuno reagiranja', rekao je Trobonjača.

Na pitanje kako ojačati imunitet, rekao je kako su to pravilna ishrana, dobar san i tjelovježba, a savjetovao je uzimanje vitamina D, pogotovo tijekom zimskih mjeseci.