BEZ 'ŠKAKLJIVIH' PODATAKA

Imovinske kartice ponovno se pojavile na internetu

08.05.2015 u 20:08

Bionic
Reading

Imovinske kartice državnih dužnosnika ponovno su dostupne na internetskim stranicama Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, no bez podataka o visini plaće prije stupanja na dužnost, bračnom stanju i broju djece te podataka o bankama u kojima su eventualno dizani krediti

'Obavještava se zainteresirana javnost i dužnosnici da je na javnu objavu vraćen dio podataka iz izvješća o imovinskom stanju dužnosnika, koji je usklađen s rješenjem Agencije za zaštitu osobnih podataka, dok će se preostali podaci za koje je potrebno obaviti daljnju provjeru objaviti kada se za to steknu uvjeti. Povjerenstvo poduzima sve potrebne radnje kako bi i ti podaci u što kraćem roku postali ponovno javno dostupni', stoji u priopćenju Povjerenstva.


Podsjetimo, imovinske kartice u potpunosti su uklonjene nakon što je Agencija za zaštitu osobnih podataka zaključila da dio objavljenih podataka u imovinskim karticama narušava privatnost dužnosnika. 'Agencija nikada nije naložila i, dapače, protivi se brisanju imovinskih kartica, to smatramo lošim rješenjem. Sukladno zakonskim ovlastima i na temelju Zakona o sprečavanju sukoba interesa, naložili smo rješenjem brisanje samo vrlo uskog dijela osobnih podataka koji nisu propisani zakonom. U tom smislu su nezakonito objavljeni, a njihova objava nije zakonom propisana. Povjerenstvo, doduše, nije ni tvrdilo da je Agencija naložila micanje imovinskih kartica, međutim Povjerenstvo nije ni tražilo produljenje roka da ukloni sporne podatke. Žao nam je zbog toga jer nismo imali ni u primisli to da će otići tako drastično te da će povući i kompletno maknuti sve podatke. To nismo znali. Budući da su ih oni maknuli, poprimilo je to takve razmjere kakve je poprimilo, a onda se uplela i politika i uslijedila je medijska hajka', kazala je jučer u intervjuu za tportal zamjenica ravnatelja Agencije za zaštitu osobnih podataka Dubravka Dolenc.

Vlada je pak istog dana u Sabor uputila prijedlog razrješenja Dolenc te njezinog šefa Ante Rajkovače. U medije je pak, nakon skidanja imovinskih kartica, isplivao podatak da Rajkovača živi u MUP-ovom stanu za koji plaća 303 kune mjesečnog najma, a da je Dolenc stambeni kredit dobila po povoljnim uvjetima od Hrvatske banke za obnovu i razvoj dok je bila njena zaposlenica.