MINISTAR BOŠNJAKOVIĆ ODLUČIO

'Imovina istarske župe Dajla vraća se Hrvatskoj!'

10.08.2011 u 12:12

Bionic
Reading

Ministar Bošnjaković u utorak je donio rješenje kojim je utvrdio ništavnost svih rješenja kojima je sporna imovina vraćena župi Dajla

Imovina istarske župe Dajla vraća se državi. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u utorak je donio rješenje kojim je utvrdio ništavnost svih rješenja kojima je sporna imovina vraćena župi Dajla, odnosno Biskupiji porečkoj i pulskoj. Ministar je poništio rješenja o povratu imovine koja je donio Ured za imovinsko-pravne odnose Istarske županije 1996, 1997, 1999. i 2000. godine.

'Ništavnost tih rješenja utvrdio sam temeljem članka 128. Zakona o upravnom postupku prema kojemu povrat imovine župi Dajla nije mogao biti predmet upravnog postupka', rekao je ministar objašnjavajući kako je njegovo rješenje osnova Državnom odvjetništvu za pokretanje postupka pred Općinskim sudom u Bujama za upis vlasništva Republike Hrvatske nad imovinom koja je povod spora između države i Crkve te između Biskupije porečke i pulske te benediktinaca iz Italije koji također svojataju tu imovinu.

Vraćanje imovine župi Dajla državi po upravnom postupku, kako je to bilo učinjeno tijekom četiri godine koncem devedesetih, nije pravno valjano jer je trebalo poći od toga da su bivši vlasnici bili benediktinci iz Italije.

Njih se, pak, s aspekta bivših vlasnika kojima su jugoslavenske vlasti 1947. godine konfiscirale svu nije imovinu moglo odštetiti tako da država izvrši povrat, nego ih treba odštetiti Italija, i to prema Osimskim sporazumima.