USPRKOS POLICIJSKOJ ZABRANI

Imotski radnici blokirali granični prijelaz

26.09.2011 u 11:42

Bionic
Reading

Iako je Ministarstvo unutarnjih poslova zabranilo radnički prosvjed na državnoj cesti D-60 u blizini i na samom graničnom prijelazu Vinjani Donji, oko 200 radnika imotskih poduzeća Trimot i Vodoprivreda blokiralo je granicu s BiH pokušavajući na taj način ostvariti svoja radnička prava

Nezadovoljne radnike imotske Vodoprivrede i Trimota, koji su s hrvatske strane granice od 10 sati došli predvođeni čelnicima HUS-a Ozrenom Matijaševićem i Jozom Marićem, dočekali su policijski specijalci. Oko 10.30 prosvjednici su blokirali granicu, a onda su na njih krenuli specijalci u namjeri da ih rastjeraju. Prosvjednici su potom blokirali samo jedan prometni trak, pa je pušten promet drugim. Tijekom prosvjeda policajci su živim zidom osiguravali nesmetan prolaz.

'Radnici Vodoprivrede nisu dobili 10 plaća, a radnice Trimota osam. Vodoprivreda je u većinskom vlasništvu županije, a Trimot u apsolutnom vlasništvu države, pa je jasno na kome je odgovornost. Za ovo su krivi foteljaši u Vladi i Županiji', rekao je Matijašević.

Policija smatra okupljanje i prosvjed na graničnom prijelazu između Hrvatske i Bosne i Hercegovine ozbiljnim remećenjem javnog reda i mira, stoga im ne dopuštaju prosvjedovanje na granici.

Radnici Vodoprivrede prosvjeduju jer deset mjeseci nisu primili plaću, a nakon razgovora sa splitsko-dalmatinskim županom Antom Sanaderom i imotskim gradonačelnikom Antom Đuzelom nisu pronašli rješenje, kao ni radnici Trimota, državnog poduzeća koje očekuje stečaj, čijih 150 radnica ide na Zavod za zapošljavanje.

'Ja sam uvijek uz svoje ljude', poručio je i rekao da je prije par dana s direktorom Vodoprivrede Berislavom Šanićem bio na sastanku sa županom Antom Sanaderom te pozvao radnike da se strpe još desetak dana jer se rješenje traži.

'Ako ne riješimo, onda ćemo svi zajedno na cestu', poručio im je Đuzel. Radnicama Trimota je kazao da se jutros čuo s Brankom Bačićem koji im je obećao jednu plaću do 15. listoada. Iako s tim uopće nisu zadovoljni s obzirom na to da im je ministar Čobanković još davno dao obećanje da će im u kolovozu sve plaće biti na računu, radnici su se nakon obraćanja gradonačelnika povukli s prometnice.

'Knjige za moje dijete još su u knjižari, a on svaki dan ide u školu i piše. Ako to ne riješe, opet ćemo doći na cestu, povest ćemo supružnike i djecu i tad više nitko neće moći proći', poručio je jedan od radnika Vodoprivrede uz odobravanje ostalih.

Sindikalni čelnici poveli su radnike nazad i najavili sastanak već za utorak kada će se dogovoriti o daljnjim sindikalnim akcijama.