'preko veze'

Imena 400 ispitivača na državnim ispitima su tajna

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 04.09.2020 09:37
  • Objavljeno 04.09.2020 u 09:37
Josipa Rimac

Josipa Rimac

Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Slučaj Josipe Rimac razotkrio je korupciju na državnim ispitima koje vodi 400 ispitivača čija su imena tajna, piše u petak Jutarnji list

Zahvaljujući državnom stručnom ispitu položenom "preko veze", u tijelima državne uprave i lokalne i regionalne samouprave, prema sumnjama Uskoka u istrazi protiv Josipe Rimac i ostalih, danas rade: viša stručna savjetnica u Ministarstvu poljoprivrede, stručna savjetnica u Ministarstvu obrane, stručna suradnica u Ministarstvu prometa, nekoliko stručnih referenata po raznim ministarstvima, pomoćnik pročelnika za energetiku u zagrebačkoj Gradskoj upravi, viša matičarka iz Knina, vježbenik u vinkovačkom gradskom uredu za gospodarstvo, pa čak i načelnik Sektora za financije u Ministarstvu zdravstva.

Svima njima je, kako sumnja Uskok, bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac na traženje njihovih rođaka, prijatelja i državnih tajnika u raznim ministarstvima isposlovala da im komisije za državni stručni ispit "progledaju kroz prste" ili im poslala pitanja koja će dobiti na ispitu, a nekima oboje. Hoće li takvi službenici ostati na poslovima koje su dobili zahvaljujući ispitu "položenom preko veze" i što će se dalje događati s njima, dnevnik je pitao Ministarstvo pravosuđa i uprave kojem je na čelu Ivan Malenica.

Iz ureda za odnose s javnošću toga Ministarstva poslali sljedeći birokratski, šturi odgovor: "Sukladno službeničkom zakonodavstvu Ministarstvo pravosuđa i uprave provodi daljnje aktivnosti te će ukoliko se pokažu nepravilnosti postupiti sukladno Zakonu o državnim službenicima".

Od Ministarstva su zatražili i imena i funkcije koje u državnoj upravi obnašaju članovi Državne ispitne komisije. Odgovorili su da u postupku provedbe državnog stručnog ispita sudjeluje ukupno 400 ispitivača koji su za taj posao imenovani.

Riječ je o državnim službenicima kojima je rad u ispitnim komisijama dodatni posao i on se dodatno i honorira. Medutim, njihova imena i podatke o poslovima koje obavljaju u državnoj upravi Maleničino Ministarstvo je odbilo dati, donosi Jutarnji list.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!