JOŠ NEKOLIKO KORAKA

Imamo mandatara, ali još nemamo Vladu. Što nam slijedi?

24.12.2015 u 07:25

Bionic
Reading

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović dala je u srijedu navečer mandat za sastavljanje Vlade Tihomiru Oreškoviću, menadžeru koji je vodio financije korporacije Teva Europa, u čijem je sastavu i Pliva. On je mandat za sastavljanje Vlade dobio nakon burnih pregovora koalicije Hrvatska raste, Mosta i Domoljubne koalicije, 46 dana poslije održavanja parlamentarnih izbora. No ne očekujte da će se Vlada formirati već u ponedjeljak, kada se sastane Sabor. Procedura je mnogo dulja

Oreškovića su za mandatara 13. hrvatske Vlade podržali HDZ-ova Domoljubna koalicija i Most, a on je predsjednici potpisima dokazao da ima potporu 78 izabranih saborskih zastupnika, dva više od broja propisanog Ustavom.

Stoga je predsjednica za ponedjeljak 28. prosinca u podne sazvala konstituirajuću sjednicu Hrvatskog sabora. Podsjetimo, prošli pokušaj konstituiranja Sabora propao je nakon što su za predsjednika Sabora članovi SDP-ove koalicije Hrvatska raste predložili Roberta Podolnjaka, člana Mosta. On je tu dužnost odbio jer ga u tom času nije podržala i HDZ-ova Domoljubna koalicija, pa je predsjedajući Josip Leko prekinuo sjednicu.

Na konstituirajućoj sjednici Sabora u ponedjeljak ne bi trebalo biti iznenađenja pod pretpostavkom da će svih 78 zastupnika koji su dali potpis novom mandataru dati glas i za novog predsjednika Sabora.

Sabor se konstituira izglasavanjem predsjednika Sabora i donošenjem poslovnika, a nakon toga počinju teći prava i dužnosti zastupnika. Do tada se oni prema poslovniku smatraju 'izabranim zastupnicima' i ne dobivaju plaću.

No na konstituirajućoj sjednici neće se odmah izglasavati povjerenje Oreškovićevoj vladi.

Mandataru je jučer, nakon prikazivanja potpisa predsjednici, počeo teći rok od 30 dana za sastavljanje Vlade, a taj se rok može produljiti za dodatnih 30 dana.

Ako ni u tom roku Tihomir Orešković ne uspije dobiti povjerenje zastupnika u Saboru, onda predsjednica može dati mandat za sastavljanje Vlade nekom drugom i ponoviti postupak ili odmah raspisati nove izbore i imenovati tehničku vladu.

Prema riječima Bože Petrova, očekuje se da će Orešković svoj kabinet predložiti Saboru na izglasavanje povjerenja već za dva do tri tjedna, a ne u krajnjem roku.

Prva stvar koju novi mandatar mora napraviti je slaganje proračuna za 2016., kako bi ga Sabor mogao izglasati, a Sabor se mora pozabaviti i imenovanjem novih ustavnih sudaca jer će od lipnja biti paraliziran zbog isteka mandata predsjednici Ustavnog suda Jasni Omejec, njezinoj zamjenici Snježani Bagić te sucima Marku Babiću, Ivanu Matiji, Aldu Radoloviću i Davoru Krapcu.

Iako je običaj da se novom mandataru 'pokloni' 100 dana mira kako bi se upoznao sa svim novim dužnostima, čini se da Orešković zna da za takav komfor nema vremena.

'Znam da danas hrvatski mandatar nema 100 dana, ali to ni ne tražim. Svi smo mi ovdje da služimo hrvatskim građanima i jedini nam je cilj da zajedno radimo tako da sutra bude bolje nego danas', poručio je Orešković, a očito ga čeka buran početak mandata.