neugodna situacija

[DOKUMENT] Imamo inspekcijsko rješenje HAKOM-a; poznato je s čijeg su broja pozivani građani da ne podrže Škare Ožbolt, Tomaševića i Pavičić Vukičević

14.05.2021 u 14:56

Bionic
Reading

Agencija Akter Public, koja je u kampanji za lokalne izbore radila dio posla za Domovinski pokret, odnosno gradonačelničkog kandidata Miroslava Škoru, koristila je broj 01 314 1505 s kojeg su pozivani građani da ne daju svoj glas Vesni Škare Ožbolt, Jeleni Pavičić Vukičević i Tomislavu Tomaševiću. Iako je Akter Public prije nekoliko dana negirao da su oni korisnici tog broja, inspekcijski nadzor Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) nedvojbeno je utvrdio da ga je koristila agencija Akter Public

Podsjetimo, cijela priča u javnost je iscurila kada je nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Vesna Škare Ožbolt u emisiji Otvoreno na HTV-u objavila broj s kojeg su pozivani građani da ne glasaju za nju, nakon čega je podnijela i kaznenu prijavu zbog djela utjecanja na birače iz članka 333. Kaznenog zakona. Nakon toga se ispostavilo da su pozive dobivali i birači drugih stranaka.

Broj je od HAKOM-a dobila tvrtka 4 Tel Telekomunikacije iz Samobora koja se bavi telekomunikacijama, a oni su ga pak ustupili Akter Publicu. HAKOM je 6. svibnja zaprimio prijavu Izbornog povjerenstva Grada Zagreba o zlouporabi broja te nakon što je u evidenciji HAKOM-a utvrđeno da je broj primarnom dodjelom dodijeljen tvrtki 4Tel Telekomunikacije, poslan im je zahtjev za očitovanje o korisniku koji koristi navedeni broj. Oni su im dostavili očitovanje o tome da je broj dodijeljen korisniku Akter Publicu.

Nakon što HAKOM isto šalje Izbornom povjerenstvu Grada Zagreba, Akter Public dostavlja očitovanje HAKOM-u da nije korisnik predmetnog broja i HAKOM šalje inspekciju na teren. A inspekcija je u petak nedvojbeno utvrdila da broj koristi Akter Public.

>>> Vesna Škare Ožbolt mahala je brojem s kojeg su navodno stizali pozivi da se ne glasa za nju 'jer je surađivala sa Srbima'. Bacili smo se na telefoniranje, evo što smo doznali

'Slijedom navedenog, 13. svibnja 2021. od 4Tel-a zatražena je dostava informacije korisnika broja 38513141505 te je zatražena dostava dokumentacije iz koje se može nedvojbeno potvrditi navod o dostavljenom korisniku broja. Istog dana 4Tel je dostavio ponovljenu informaciju kako je korisnik broja Akter Public te je kao dokaz dostavio popisani Ugovor između 4Tel-a i Akter Publica. Dodatno, 4Tel dostavlja ispise iz sustava iz kojih je vidljivo da navedeni broj koristi Akter Public. Tijekom istog dana Akter Public je dostavio očitovanje HAKOM-u kako je došlo do nesporazuma te da povlače prijavu o tome da nisu korisnici broja', stoji u rješenju HAKOM-a koji potpisuje inspektor Andro Marčev.

Nadalje, u nalazu se navodi da se, iako 4Tel Telekomunikacije nemaju potpisani dokument dviju strana iz kojeg se nedvojbeno može utvrditi da je broj sekundarno dodijeljen Akter Publicu, temeljem Ugovora može utvrditi kako su u poslovnom odnosu.

'S obzirom na to da je Akter Public za vrijeme trajanja inspekcijskog nadzora povukao svoju prijavu i ne negira da je korisnik broja, inspektor je u ovom slučaju unatoč nepotpunoj dokumentaciji utvrdio kako je korisnik predmetnog broja Akter Public', ističe se u rješenju.

U nadzoru je utvrđeno i da prilikom vođenja popisa adresa i brojeva, koje je HAKOM dodijelio na uporabu 4 Tel Telekomunikacijama, ta tvrtka ne vodi popis adresa i brojeva na ispravan način te im je naloženo da to naprave, a ako to ne učine, prijeti im kazna od 15 tisuća kuna.

Da je Akter Public radio za Domovinski pokret, iz te stranke potvrdili su prije nekoliko dana za Jutarnji list. Tada su ustvrdili da su ih angažirali za zakup medija, a da o HAKOM-u, Akter Publicu i broju nemaju nikakvih saznanja, osim medijskih spekulacija. Tportal je danas ponovno zatražio odgovor od Domovinskog pokreta, a objavit ćemo ga kad stigne.

Kako to da je nastao 'nesporazum' i kako komentiraju činjenicu da su se s broja koji su koristili pozivali građani da ne glasaju za pojedine stranke i kandidate i je li ih za to netko angažirao, pokušali smo doznati u Akter Publicu. Rečeno nam je da ćemo dobiti povratni poziv s odgovorom, ali to se do zaključenja teksta nije dogodilo.