INSPEKCIJA U OMIŠLJU

'Ima razloga za brigu - u Dini Petrokemiji je 900 tona opasnih kemikalija'

22.07.2013 u 10:52

Bionic
Reading

Prema nalogu Ministarstva zaštite okoliša i prirode, u Dinu Petrokemiju u Omišlju danas stiže inspekcija

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode zatražilo je hitan inspekcijski nadzor u Dini Petrokemiji u Omišlju. Zahtjevi su poslani na adrese nekoliko ministarstava i Državnog inspektorata, a s ciljem da se spriječe moguće neposredne opasnosti za sigurnost stanovništva.

'Ondje je oko 900 tona opasnih kemikalija, a oprema je bez potrebnih atesta. Naravno da ima razloga za brigu', poručuje sindikalist Predrag Mihaljević.

'Već dulje vrijeme upozoravamo na lošu sigurnosnu situaciju. Radnici samoorganizirano dolaze raditi već godinu dana bez plaće te rade s opremom bez važećih atesta. U takvoj je situaciji radnik po Zakonu o zaštiti na radu dužan odbiti raditi. Ne znam što bi se dogodilo da se radnici odbiju držati Zakona jer ne bi bilo nikoga u nadzoru postrojenja', kaže Mihaljević. Od nadzora pak ne očekuje puno.

'Oni su i prošle godine u ovo doba bili upozoreni i obaviješteni o svemu, no ništa nisu poduzeli. Vjerojatno će doći, okupati se u moru i uzeti dnevnicu, a radnici će i dalje ostati bez plaće', kaže Mihaljević.