NEOVISNOST? HM...

Ima li škotsko odcjepljenje smisla u besparici?

cameron salmond

cameron salmond

Izvor: Reuters / Autor: reuters

Ideja o referendumu za odcjepljenje koja ne prestaje inspirirati škotskog premijera Alexa Salmonda unazad dva mjeseca, konačno je popila živce Davidu Cameronu. Ne samo da većina Škota to ne želi, već najave o odvajanju imaju katastrofalne posljedice za ulaganja u otočku ekonomiju. Na korak od recesije, što uopće znači pomalo ukrasna neovisnost Škotske?

Priča o škotskoj neovisnosti, čini se, postaje to aktualnija što je besmislenija i teško se oteti dojmu da njezin ključni propagator Alex Salmond, škotski premijer i čelnik škotske nacionalne stranke, zapravo ne želi ništa više do armirati svoju glasačku bazu i na temelju nemogućih zahtjeva osigurati nešto vulgarnije pragmatične ciljeve poput pobjede na idućim izborima. Naime, Salmond želi referendum o odcjepljenju i želi ga po vlastitim uvjetima - u vlastitoj formulaciji pitanja i u vlastitom terminu, protivno zakonu o Škotskoj iz 1998. godine u kojem stoji da referendum koji bi imao zakonsku težinu mora proći Vestminsterski parlament.

David Cameron vjerojatno bi pustio Salmonda da prodaje retoriku o nužnosti odcjepljenja, no Downing street je zaprimio upozorenja o smanjenju stranih investicija povodom referendumske trakavice. Nitko ne želi ulagati novac u kontekstu mogućeg odvajanje Škotske i nepredvidljivih političkih i ekonomskih posljedica koje bi uslijedile. Stoga je britanski premijer poručio škotskom lideru da eventualni referendum mora biti legalan, pravedan i odlučan. To prije svega znači da tekst referendumskog pitanja bude nedvosmislen, da ne sugerira odgovor i da se svodi na jasno 'da' ili 'ne'.

Prema pisanju The Guardiana, Salmond je referendum o odcjepljenju – a protiv kojega je preko 60 posto Škota - htio iskoristiti ne bi li učinio prihvatljivijom opciju o fiskalnom odvajanju, a koja je trebala stajati kao treće referendumsko pitanje. Također, želio je samostalno odrediti datum njegovog održavanja, točnije na 700. obljetnicu bitke kod Bannockburna (24. lipnja 2014), jednog od najvećih škotskih trijumfa u Prvom ratu za nezavisnost.

Na tako očito psihološko kalibriranje datuma britanski je premijer stavio točku. Referendum se može održati, poručuje britanska vlada, ali u roku od 18 mjeseci i s jednom jedinom alternativom – potpuna neovisnost ili ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu. Čekanje do sredine 2014. imao bi pogubne posljedice po britansku ekonomiju.

Škotska u velikoj većini hoće više autonomije, ali ne i neovisnost. No nitko od čelnika ostalih velikih stranaka ne želi postati Salmondov oponent i riskirati popularnost. Premda je zajedništvo s krunom jedina realna opcija u kritičnoj gospodarskoj situaciji, nitko si neće pretjerano nabildati političku auru racionalnom argumentacijom. O neovisnosti je vjerojatno izuzetno lijepo slušati, iako većina Škota svjesno ili nesvjesno zna da bi s njom puno izgubila, a upitno je što bi dobila, izuzev nešto intenzivnijeg osjećaja nacionalnog ponosa.

Uostalom, Škotska je prilično autonomna područjima obrazovanja, zdravstva, lokalnih poreza, cjenovne politike, očuvanja okoliša i domaćeg transporta.

Ukratko, Alex Salmond ima godinu i pol dana da održi referendum. Formulacija referendumskog pitanja morati će proći britanski parlament, a svodit će se na 'odcjepljenje – da ili ne'. Kako stvari stoje, odgovor će sasvim sigurno biti negativan.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi