MARŠAL IMA I ASTEROID

Ima li Hrvatska najviše ulica i trgova s Titovim imenom?!

01.09.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Dok u Zagrebu godinama traje borba inicijative Krug za trg koju podupiru i gradski HDZ-ovci za promjenu imena Trga maršala Tita, sličan zahtjev stiže i iz Rijeke. Tamo pak to ne traže HDZ-ovci, već jedan HNS-ovac. Prema podacima s Wikipedije, u Hrvatskoj je ukupno 19 trgova, šetnica, ulica ili obala nazvanih po jugoslavenskom diktatoru

Najveći broj ih je na području Istre i Kvarnera. Tako Buzet, Labin, Matulji, Opatija, Rijeka i Rovinj imaju trgove maršala Tita, Fažana Titovu rivu, Lovran Titovo šetalište, Poreč, Rabac i Veli Lošinj obale maršala Tita… Na kontinentu Titovo ime nosi možda najljepši zagrebački trg, popisu se pridružuju i Karlovac, Nedelišće, Šenkovec, Sisak, Zaprešić i Varaždinske Toplice.

Oko zagrebačkog Trga maršala Tita godinama se vode veliki prijepori. Inicijativa Krug za trg smatra kako je apsolutno neprimjereno da se tako reprezentativni trg u centru Zagreba zove po diktatoru Titova kalibra.

Njihova nastojanja ne nailaze na razumijevanje donedavno većinski SDP-ovih zastupnika u gradskoj Skupštini. Slični prijepori 2009. vodili su se i u Srbiji. Tada su njihovi mediji pisali kako u zemlji koja je 'najduže branila jugoslavenski identitet, Ulica maršala Tita u centru Beograda preimenovana je 1992. godine u Ulicu srpskih vladara, a kasnije i u Ulicu kralja Milana.


Ipak, u beogradskim prigradskim naseljima čak osam ulica nosi Titovo ime.  Sarajevo pak ima Titovu ulicu u centru. Slovenci su po tom pitanju jasni, barem kada je Ljubljana u pitanju. Slovenski Ustavni sud ukinuo je 2011.odluku kojom je jedna ulica u Ljubljani dobila naziv Titova cesta, obrazloživši kako je takva odluka gradskih vlasti Ljubljane protuustavna. 'Josip Broz Tito u najvećoj mjeri simbolizira nekadašnji totalitarni režim, a svako veličanje komunističkog totalitarnog režima je protuustavno', poručuje slovenski Ustavni sud. Ipak u Mariboru se glavna ulica naziva Titova cesta, u Kopru se po Titu zove glavni trg…

Zanimljivo je kako je Titovo ime i u indijskom New Delhiju i Jodhpuru. Moskva se diči Titovim trgom, a na Cipru su čak dvije.

Titovo ime ima i svemirske dimenzije. Po njemu se zove i jedan asteroid – 1550 Tito.