PORTRET

Tek što je izletjela iz fotelje, uletjela je u škare Uskoka: Tko je bivša rektorica Dijana Vican?

06.11.2023 u 15:36

Bionic
Reading

Donedavna rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican, uhićena u ponedjeljak ujutro u antikorupcijskoj akciji USKOK-a u sklopu još jednog kraka 'afere Rimac, prije tek nešto više do mjesec dana stajala je s desne strane Andreja Plenkovića na svečanom otvaranju jednog od novih objekata tog sveučilišta

Radilo se o zgradi nekadašnje Tehničke škole, obnovljenoj i preuređenoj za iznos od 35 milijuna kuna, od čega je većina pristigla iz fondova europske unije. Rektorici je koji dan kasnije istekao drugi mandat na čelu sveučilišta, a na pragu mirovine na vrata su joj pokucali istražitelji.

Neslužbeno, na teret joj se stavlja da je na traženje bivše državne tajnice Josipe Rimac spriječila naplatu garancije tvrtki Graditelj svratišta također uhićenog poduzetnika Ante Stanišića, koja se bila javila na natječaj za jedan posao za Sveučilište da bi se potom ispostavilo da nema svu potrebnu dokumentaciju. Time je, tvrdi se, Stanišićevoj tvrtki uštedjela oko milijun i pol kuna, a Josipi Rimac osigurala režijske i druge troškove za zagrebački stan u kojemu je boravila, a kojemu je vlasnik upravo 'Graditelj svratišta'.

  • +12
Svečano otvorenje restorana i studentskog doma Sveučilišta u Zadru 2022. Izvor: Pixsell / Autor: Sime Zelic/PIXSELL

Za premijera Plenkovića sreća u nesreći jest da Vican nije uhićena zbog stare Tehničke škole koju su zajedno otvorili, ali svejedno je problematično jer se kao opće mjesto spominje podatak da donedavna rektorica uživa iznimno povjerenje njega i HDZ-ove administracije.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Preživjela sve turbulencije u HDZ-u

Dijana Vican rođena je u Imotskom, diplomirala je i doktorirala u Zagrebu, a cijelu karijeru provela je u znanstvenom sektoru - konkretno Sveučilištu u Zadru, gdje je od 1987. godine prošla put do zamjenice pročelnika Odjela za pedagogiju i pročelnice istog odsjeka do prorektorice, a na koncu i rektorice.

Sredinom dvijetisućitih imenovana je predsjednicom Upravnog vijeća Nacionalnog centa za vanjsko vrednovanje obrazovanja, potom predsjednicom Vijeća za nacionalni kurikulum, a na koncu i predsjednicom Upravnog vijeća Instituta za filozofiju Sveučilišta u Zagrebu. U drugoj vladi Ive Sanadera bila je državna tajnica Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, u vrijeme ministra Dragana Primorca, kasnije i u doba premijerke Jadranke Kosor.

  • +6
Dijana Vican Izvor: Pixsell / Autor: Sime Zelic/PIXSELL

U Plenkovićevom mandatu, pak, povjerena joj je priprema nacrta akcijskog plana provedbe obrazovne strategije, te se 2018. godine žestoko sukobila s tadašnjom ministricom Blaženkom Divjak - ali i velikim dijelom struke - koji su se zalagali za znatno manje konzervativan pristup. Njen prethodni rad, nakon što je preuzela posao od Borisa Jokića, bio je jedan od povoda za masovne prosvjede oko kurikularne reforme.

Premijer je godinu i pol kasnije raspustio Posebno stručno povjerenstvo za kurikularnu reformu i zahvalio svim njegovim članovima - a posebno i izrijekom baš Dijani Vican - da bi kasnije ipak konkretno dokazao da itekako cijeni njen rad dodijelivši joj cijeli niz novih funkcija: predsjednice Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije i predsjednice Sektorskog vijeća za odgoj, obrazovanje i sport.

Barem na papiru donedavna rektorica doimala se čudesno produktivna, pa je jednom zgodom pobrojano da pored svih nabrojanih dužnosti drži najmanje 15 kolegija na različitim sveučilištima, kao i upravljačke i voditeljske dužnosti na preddiplomskim, diplomskim i poslijediplomskim studijima u dvije države (Hrvatskoj i BiH). Usput je također izazvala polemike u javnosti kada se pojavila kao recenzentica programa zdravstvenog odgoja konzervativne udruge GROZD, koju je vodio Ladislav Ilčić.

Vlada premijera Plenkovića 2019. godine postavila ju je za predsjednicu Upravnog vijeća Agencije za znanost i visoko obrazovanje, a povjerenje Dijani Vican potvrdila u travnju ove godine kada joj je dala novi mandat.

Po svemu sudeći, veze će se sada morati prekinuti.