pojačan dolazak

Ilegalni migranti i dalje ulaze u BiH, kritična granica s Crnom Gorom

26.01.2018 u 15:43

Bionic
Reading

Granična policija BiH upozorila je kako se nastavlja pojačani dolazak ilegalnih migranata u tu zemlju, pa su samo u siječnju otkrivene 132 osobe koje su s područja Srbije ili Crne Gore pokušale ući u BiH i nastaviti put prema Hrvatskoj

Među njima je bilo najviše Sirijaca (42) te Pakistanaca, Palestinaca i Afganistanaca, rekao je ravnatelj policije Zoran Galić.

Ilegalni migranti najčešće pokušavaju prijeći iz Crne Gore prema istočnoj Hercegovini i potom u Hrvatsku prema Posušja, Gruda i Čapljine.

Zbog toga su dodatni granični policajci upućeni na to teško pristupačno i slabo naseljeno područje, rekao je Galić, prenose lokalni mediji.

  • +2
Migranti potražili utočište od hladnoće u napuštenim carinskim magazinima Izvor: Pixsell / Autor: Srđan Ilić/PIXSELL

Ministar sigurnosti Dragan Mektić ranije je ocijenio kako je problem u slabo kontroliranoj granici između Albanije i Crne Gore što migranti sve više koriste nastojeći se domoći neke od članica Europske unije.

'Ilegalci' granicu s BiH uglavnom pokušavaju prijeći pješice zaobilazeći granične prijelaze. Uz pojačani nadzor i postavljanje zasjeda na kritičnim točkama policija u BiH ilegalne migrante pokušava spriječiti u prelasku granice i fizičkim zaprekama.

Radi se o 26 lokacija na granici između Hrvatske i BiH, 44 na granici s Crnom Gorom i 13 na granici između BiH i Srbije, rekao je Galić.