NAJTEŽI POSAO

Iduće godine u Srbiji referendum o brisanju Kosova iz ustava

25.07.2016 u 11:52

Bionic
Reading

Srbiju iduće godine čeka promjena ustava, a osim o neovisnom pravosuđu, građani će na referendumu najvjerojatnije odlučivati o brisanju preambule o Kosovu te smanjenju broja zastupnika u srbijanskom parlamentu

Kako piše srbijanski dnevni listBlic, do ulaska u EUSrbija će najmanje dva puta mijenjati ustav, a već iduće godine promijenit će se način biranja članova Vrhovnog savjeta sudstva i Državnog vijeća tužitelja, koji se više neće imenovati u Skupštini Srbije, dok će na kraju procesa o pridruživanju EU građani na referendumu glasati o ulasku u Uniju.

Izvor Blica iz aktualne vlasti navodi da je mijenjanje ustava predviđeno za kraj iduće godine te kako će brisanje preambule o Kosovu biti najteži posao za novu vladu jer za to treba osigurati dvotrećinsku većinu u parlamentu, a zatim to ovjeriti i na referendumu.

Također, najveća stranka, Srpska napredna stranka (SNS) i njeni koalicijski partneri obećali su građanima smanjenje broja zastupnika dok se srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić zalaže i za promjenu načina biranja predsjednika države, naveo je Blicov izvor.

Podsjetimo kako je o brisanju Kosova iz ustava prošle godine govorio srbijanski premijer Aleksandar Vučić te je u razgovoru za The Wall Street Journal kazao kako će kosovska preambula vjerojatno biti izbrisana iz ustava, ali da Srbija neće priznati nezavisnost svoje južne pokrajine.

'Morat ćemo o tome razgovarati s narodom. Morat ćemo imati vrlo otvoren razgovor o budućnosti Srbije. Treba biti iskren prema narodu, a on će dati posljednju riječ', izjavio je tada Vučić.

Za promjenu ustava potrebna je dvotrećinska većina u srbijanskoj Skupštini, a ona bi zatim dala prijedlog o kojem bi se potom građani izjasnili na referendumu. Matematički gledano, iza te inicijative trebalo bi stajati 167 zastupnika, što znači da bi za taj prijedlog bilo dovoljno da ga podrže SNS, njegovi koalicijski partneri SPS-a i savez LDP-LSV, a vjerojatno bi uz manjine ta podrška bila još veća.

Nataša Mićić, potpredsjednica LDP-a, kazala je u razgovoru za Blic kako je potrebna sveobuhvatna promjena ustava, što bi uključilo ukidanje preambule, povećanje ljudskih prava te osiguravanje veće autonomije Vojvodine i decentralizacije Srbije.

'Nismo protiv promjene načina biranja predsjednika, a što se tiče smanjenja broja zastupnika, treba vidjeti koliko parlamentaraca imaju države sa sličnim brojem stanovnika. U svakom slučaju, važno je da se oko toga provede šira javna rasprava i postigne konsenzus', kazala je Mićić.

Slično misli i Nataša Vučković iz DS-a.

Ona smatra kako treba organizirati javne debate, uključiti organizacije iz civilnog društva i stručnjake te kako bi iza cijelog procesa trebao stajati srbijanski parlament.

U DS-u nismo razmatrali mijenjanje preambule. Međutim, činjenica je da smo u procesu dijaloga s Prištinom i da ustav treba pratiti realnost. Nisam sigurna da je dobro smanjivati broj zastupnika ukoliko je izgovor taj da je parlament skup. U tom slučaju dovoljno je i 30 zastupnika', zaključila je Vučković.