IZBORA IPAK IMA

Idu vam na živce 'veliki'? Glasajte za 'male'!

11.05.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Opće nezadovoljstvo stanjem u zemlji dovelo je do posvemašnje apatije birača, kod kojih se stvara dojam da su svi političari i stranke isti. Česta su gunđanja po trgovima i kafićima da se u Hrvatskoj nema za koga glasovati. Prije nego što odustanete od izlaska na izbore, probajte dati šansu malim igračima

Na predstojećim izborima 25. svibnja, za 11 mjesta u Europskom parlamentu bori se čak 25 najrazličitijih lista. Mnogi od tih malih igrača poprilično su uporni u kandidaturama, poput, recimo, Abecede demokracije koja iz izbora u izbore revno predaje liste, ali svejedno nikad nije uspjela privući veći interes birača i više služi kao dekoracija izbornom procesu.

Pažnju svojom listom privukao nam je Pokret za modernu Hrvatsku, nekadašnjeg savjetnika Ivice Račana i sindikalca Damira Gašparovića, koji je svojedobno bio član Izvršnog odbora SDP-a i kandidat za potpredsjednika na konvenciji 2008. godine. Drugi na listi Pokreta za modernu Hrvatsku za Europski parlament je nekadašnji legionar i general zbora u mirovini Ante Roso, čija je tvrtka Mediteran tuneli bila prvi koncesionar tunela Sv. Ilija kroz Biokovo.

Na istoj listi su i najbolji strijelac malonogometne reprezentacije Hrvatske svih vremena Robert Grdović te Darko Petričić, koji je o korupciji u Hrvatskoj napisao dvije knjige. Poznat je i po tome što ga je bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić tužio zbog izjave da je Mesićevu predsjedničku kampanju financirala albanska mafija. Sud je krajem ožujka 2012. godine Petričića oslobodio optužbe.

Potom je tu i Akcija mladih, čiji je nositelj liste Ante Rubeša i zadarski gradski vijećnik te oštra oporba vladajućem HDZ-u, kojeg optužuje za 'ekonomski genocid'. Ime Dražena Keleminca iz Autohtone Hrvatske stranke prava također je često na izbornim listama, a u pamćenje se urezao više kao obiteljski nasilnik nego sposoban političar.

Na izbore redovno izlazi i Ivan Pernar, samozvani predvodnik Facebook prosvjeda protiv tadašnje vlade premijerke Jadranke Kosor, sa Savezom za promjene. Pernar je borbu protiv sustava nakon Facebook prosvjeda nastavio kroz Građansku udrugu Živi zid koja nastoji zaštititi siromašne građane od deložacija. U centru zanimanja javnosti ponovo se našao prije nekoliko dana, kada je gerilskom akcijom u prazne stanove spremne za prodaju, na Črnomercu u Zagrebu, uselio stotinjak socijalno ugroženih građana.

Na izbore izlaze i liste manjinskih naroda, poput liste Snaga Roma Hrvatska na kojoj se nalazi i nekadašnji zastupnik romske nacionalne manjine u Saboru, Nazif Memedi, te koalicija Naše stranke i Nove srpske stranke (NSS)

Potom izdvojimo i zavađene stranke krajnje ljevice koje je obje osnovao pokojni Stipe Šuvar, Socijalističku partiju Hrvatske (SPH) i Socijalističku radničku partiju Hrvatske (SRP). Socijalistička partija Hrvatske nastala je izdvajanjem iz SRP-a. Šuvar je želio promijeniti ime stranci u SPH, ali se dio članstva pobunio. Tada osniva novu stranku, a pobunjenici ostaju u SRP-u. Podjelom su i minornu podršku dodatno usitnili. Spomenimo da se na listi SPH za predstojeće izbore nalazi Slobodan Marko Beroš, nekadašnji gradonačelnik Splita.

Ne zaboravimo da u Europski parlament želi i neuništivi Anto Đapić s nezavisnom listom, kao i Pirati, hit stranka po brojnim zemljama zapadne Europe, u Hrvatskoj još uvijek ograničena dosega. Tu su još i dvije regionalne stranke, Međimurski demokratski savez predvodi nekadašnji saborski zastupnik HSLS-a Željko Pavlic, te Demokratska prigorsko zagrebačka stranka. Naravno, tu su i stranke koje pokrivaju interesne skupine, poput koalicija Demokratske stranke žena, Hrvatske stranke nezaposlenih, Akcije slavonsko baranjskih umirovljenika te Stranke umirovljenika čiji je nositelj Darko Kobali u razgovoru za tportal kazao da želi u Europski parlament jer je nezaposlen.

Sve liste možete pronaći ovdje.