STANKE U SABORU

IDS traži izmjenu lex Agrokora kako bi se pomoglo Uljaniku

03.10.2018 u 09:54

Bionic
Reading

Saborski zastupnici su kao i svaki tjedan početak prvog dana zasjedanja iskoristili za stanke kako bi progovorili o temama za koje smatraju da trebaju dobiti posebnu pažnju. Među takvima je i pitanje Uljanika

Prvi je stanku tražio IDS-ov Tulio Demetlika, koji je progovorio o Uljaniku. Zatražio je izmjenu lex Agrokora.

'Okolnosti u kojima Uljanik djeluje su dramatične, Vlada mora hitno naći rješenje. Nezainteresiranost koju Vlada pokazuje ugrožava sudbinu radnika. Tražimo od Vlade da u proceduru uputi izmjene zakona kako bi se 'lex Agrokor' mogao primijeniti i na Uljanik', kazao je Demetlika.

HDZ-ov Branko Bačić govorio je o izborima u BiH. 'Ovi su izbori od strateškog značaja. Hrvatskom narodu predstavnike su nekoliko puta birali većinski Bošnjaci. Pozivamo sve predstavnike političkog života da omoguće svim narodima BiH izbor legitimnih predstavnika utemeljen na izboru hrvatskih birača', rekao je Bačić.

SDSS-ova Dragana Jeckov podsjetila je na napad koji se u petak dogodio na Milorada Pupovca i Borisa Miloševića. 'Primitivan, prostački i anticivilizacijski, nadasve kukavički čin bacanja hrane na ljude samo je nastavak kampanje koja poprima elemente histerije prema pripadnicima srpske nacionalne manjine i SDSS-u. Sve nas treba zabrinuti činjenica da nitko nije vidio napadača i nitko nije htio svjedočiti. Zar baš nitko nije bio spreman dati iskaz o tom nemilom događaju. To je najdublji problem. Odsutsvo osjećaja i pravljenje da se ništa nije dogodilo gotovo je jednako samo činu napada', kazala je Jeckov.

Mostov Tomislav Panenić progovorio je o pločama u Vukovaru, kazavši kako na državnim zgradama više ploča nema, ni na ćirilici ni na latinici. 'Ako se ne riješi pitanje ploča, kako će se riješiti pitanje demografije i gospodarstva. Vratite narodu i insitutcijama u Vukovaru dostojanstvo. Ako to ne napravite jedina ploča će biti na autobusnom kolodovoru', rekao je Panenić.

  • +31
Sabor sjednicu nastavio raspravom o izmjenama Pomorskog zakonika Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Društvo je ugroženo zlouporabom institucija, poručio je GLAS-ov Goran Beus Richembergh. 'Najnovija afera pokazuje da nijedna institucija nije sigurna. najnovije informacije govore u prilog ružnih zaključaka - da nema institucije koja nije kontaminirana u raznim aferama, od policije do DORH-a i sudstva. Poručuje nam se da je krivokletstvo dozvoljeno, da je dozvoljeno zataškavati kriminal', kazao je, dodavši da je to situacija u kojoj se guši sloboda.

Pozvao je građane na organizirani politički otpor i na organiziranje oko građanskog bloka kako bi došlo do izbora. 'Samo koncentriranom političkom akcijom može doći do promjena. Vrijeme je za osvješćivanje', poručio je Beus Richembergh.

Zastupnik talijanske manjine Furio Radin progovorio je o napadu na Pupovca i Miloševića. Napadače je nazvao kukavicama i huljama. 'Kukavice i hulje su oni koji, makar i simbolično dižu ruke na nekoga, a poslije se kriju. Primitivni beskičmenjaci su oni koji verbalno napadaju na ulici i onda kada kreneš prema njima redovito ubrzaju hod i bježe. Hulje su i oni koji potiču pisajući kolumne. Njih kao i voditelje televizijskih emisija, njih sve ove prozivamo kao mandatare onoga što će se dogoditi ako se primjereno neće kazniti ono što se smatra primitivnom činom', rekao je Radin.

'Takva etnički motivirana agresija je Balkan, endemički gen, i stigao je u centar Zagreba. Klub nacionalnih manjina osuđuje čin agresije, prezire one koji ga potiču i one koji ga komentiraju likujući', rekao je Radin.