budući ministri

Paus: IDS neće podržati nove članove Vlade

28.04.2022 u 12:05

Bionic
Reading

Saborski zastupnici IDS-a neće podržati imenovanje novih članova Vlade koje predlaže premijer Andrej Plenković, najavio je u četvrtak predsjednik IDS-a Dalibor Paus

"Javnost raspravlja o novim budućim ministrima, dok predsjednik Vlade hvali ministre na odlasku te pritom poručuje da su bili odlični, ali da odlaze zbog nečega što nema veze s njihovim dosadašnjim radom. Štoviše, ukoliko ne budu osuđeni, premijer će ih vratiti u Vladu", priopćio je Paus.

Time se, dodao je, drugim riječima želi poslati nelogična poruka da su smijenjeni ministri, kao i cjelokupna Vlada, radili dobro.

Može se, istaknuo je, i zaključiti kako premijer ni ne očekuje da će novi ministri raditi bolje od starih, niti da će Vlada bolje funkcionirati.

Pred hrvatskom Vladom, ocijenio je Paus, nema kvalitativnih pomaka, niti će ih biti do kraja njenog mandata.

"Premijer Plenković u ovih šest godina propustio je priliku provesti nužne reforme sustava, od obrazovanja, zdravstva i lokalne (samo)uprave, do reforme pravosuđa i decentralizacije. A tu je i eklatantan fijasko s obnovom na potresom pogođenim područjima, kao i bezbroj afera koje se gotovo svakodnevno pojavljuju", naglasio je.

Ustvrdivši kako u uređenim sustavima važno je tko njima upravlja, Paus je naveo da kvalitetan ministar s dobrim politikama može jako puno učiniti u svome resoru. S druge strane, dodao je, u slabom i nefunkcionalnom sustavu ni kvalitetan ministar ne može puno učiniti, ali loš ga može nepovratno pokvariti.

"Neka građani sami donesu sud o sustavu u kojem živimo", zaključio je Paus i dodao daje IDS svoj sud donio i zato će njegovi zastupnici sutra glasati protiv novih ministar.

Premijer Plenković najavio je da će Anju Šimpragu predložiti za novu potpredsjednicu Vlade, a Davora Filipovića i Marina Piletića za ministre rada, odnosno gospodarstva.