pula

IDS-ovci Demetlika i Daus zabrinuti zbog moguće privatizacije vodnih resursa

18.03.2019 u 14:16

Bionic
Reading

IDS-ovi saborski zastupnici Tulio Demetlika i Emil Daus osvrnuli su se u ponedjeljak na nedavno završen postupak e-savjetovanja na prijedlog Zakona o vodnim uslugama te su izrazili sumnju da vladajući namjeravaju privatizirati vodne resurse, vodoopskrbnu infrastrukturu i samu vodnu uslugu u Hrvatskoj, a vladu su pozvali da se jednoznačno izjasni o tom pitanju

Daus je na konferenciji za novinare podsjetio kako je nedavno završen postupak e-savjetovanja po prijedlogu Zakona o vodnim uslugama te je kazao da je, nakon analize zakona i odgovora na dane komentare i primjedbe, jasno vidljivo kako se predlagatelj isključivo ograničio na formalistički pristup, bez ozbiljne analize učinka zakona. Tim prijedlogom, dodao je, predviđeno je da Vlada ima stvarnu nadležnost za odlučivanje o obavljanju ove djelatnosti a uloga jedinica lokalne samouprave umanjena je u cijelosti čime će, smatra Daus, država dobiti potpunu kontrolu nad sustavom.

'Zbog toga ali i zbog dosadašnjeg iskustva državnog upravljanja javnim i općim dobrom iskazujemo zabrinutost jer taj centralistički pristup upravljanja mogao bi dovesti do pokušaja privatizacije voda' , upozorio je saborski zastupnik Daus. Osvrnuo se i na ulogu lokalne samouprave koja je, po njegovim riječima, u cijelosti umanjena jer je prijedlogom zakona predviđeno da Vlada ima stvarnu nadležnost za odlučivanje o obavljanju te djelatnosti.

'Na taj način država će dobiti potpunu kontrolu nad sustavom', ocijenio je Daus.

Napomenuo je i kako je HDZ-ova Vlada u mandatu 2007.- 2011. već pokušala privatizirati vode, ali je odustala tek nakon snažne reakcije i protivljenja Hrvatske biskupske konferencije.

'Zabrinuti smo da taj centralistički pristup upravljanja ne bi ponovno doveo do pokušaja privatizacije voda', istaknuo je Daus dodajući da tome u prilog ide činjenica da su dani zaista kratki rokovi za provođenje postupka objedinjavanja od samo tri mjeseca što je u praksi neprovedivo.

Kratki rokovi za donošenje Zakona i kratki rokovi za provođenje postupka objedinjavanja, uz stvarnu nadležnost Vlade za odlučivanje u daljnjim procesima, otvara dodatnu sumnju, zaključio je saborski zastupnik IDS-a.

Apelirajući na Vladu da se konačno i nedvojbeno izjasni planira li privatizirati vodne resurse, vodoopskrbnu infrastrukturu i vodne usluge, saborski zastupnik Tulio Demetlika istaknuo je kako nije provedena nikakva analiza učinka zakona na projekte koji su u tijeku i u pripremi.

'Ono što dodatno potvrđuje naše pretpostavke o namjerama ove Vade jest i nedavno u Saboru izglasan Zakon o komunalnom gospodarstvu kojim su se djelatnosti vodoopskrbe i odvodnje izuzele iz komunalnih djelatnosti' poručio je saborski zastupnik Demetlika izražavajući zabrinutost činjenicom da se, kako je rekao, 'sutra ono što smo sami izgradili nekome proda ili preda u koncesiju'.