SPORAZUM O SURADNJI

IDS i HNS idu zajedno na izbore do 2011.

27.02.2009 u 21:02

Bionic
Reading

Predsjednici Istarskoga demokratskog sabora (IDS) i Hrvatske narodne stranke (HNS) Ivan Jakovčić i Radimir Čačić potpisali su poslijepodne u Puli sporazum o suradnji na lokalnim i regionalnim izborima, predsjedničkim izborima 2010. te parlamentarnim izborima 2011. godine

PULA - Kako se ističe u sporazumu, te su se dvije stranke dogovorile da će na izborima za istarsku Županijsku skupštinu u svibnju ove godine nastupiti sa zajedničkom listom te da će poduprijeti zajedničke kandidate za župana i podžupane. Tim je sporazumom HNS prihvatio i sporazum o suradnji na lokalnim i regionalnim izborima koji su u studenome prošle godine potpisali IDS i SDP.

Izrazivši zadovoljstvo zajedničkim nastupom na izborima, predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić je rekao da će ta stranka zajedno s HNS-om i SDP-om imati veliku stabilnu većinu u Županijskoj skupštini koja će, dodao je, "stabilno i sigurno upravljati Istrom". Istaknuo je da je današnje potpisivanje sporazuma plod zajedničke suradnje koja je počela 1995. godine, u doba zajedničke koalicije tih stranaka.

"Ova suradnja znači niz jamstava građanima Istre jer međustranačka suradnja znači i međusobno podupiranje, ali i kontrolu. U Istri želimo što veći konsenzus i zato se radujem koaliciji s HNS-om i SDP-om", naglasio je Jakovčić.

Predsjednik HNS-a Radimir Čačić ustvrdio je kako su IDS i HNS dvije liberalne stranke koje dijele temeljne političke vrijednosti punih 19 godina.

Po njegovim riječima, ta je suradnja došla do izražaja već nekoliko puta na parlamentarnim i predsjedničkim izborima, gdje je, kako je rekao, "sinergija uvijek bila prisutna".

"Pred nama su teška, tmurna i recesijska vremena. Vlada ne pruža objektivno jamstvo da će biti bolje i prva stepenica na kojoj moramo pokušati učiniti temelj za pomak su lokalni i regionalni izbori", istaknuo je Čačić, dodajući kako HNS nije nikada osporavao ulogu IDS-a u Hrvatskoj.

Odgovarajući na novinarska pitanje u vezi s predsjedničkim izborima, Ivan Jakovčić je rekao da oporba u Hrvatskoj mora imati najjačeg kandidata koji može pobijediti.

"Ne možemo se igrati i dopustiti da HDZ dobije i tu polugu vlasti. Opozicija mora biti dovoljno mudra i imati snažnoga zajedničkog kandidata koji može pobijediti HDZ-ova kandidata, s tim da me ne bi čudilo da to bude i sadašnji premijer ako procijeni da sljedeće parlamentarne izbore ne može dobiti", naglasio je Jakovčić, dodajući kako ne bi trebalo biti rasipanja glasova u oporbi te da "poluga predsjednika Republike mora ostati u rukama oporbe".

Predsjednik HNS-a Radimir Čačić je potvrdio kako je po anketama upravo on jedan od kandidata oporbe premda kandidaturu službeno još nije najavio.