kontra neradne nedjelje

I Zagreb se pridužio buntu: Veliku Gospu proglasili sajamskim danom

11.08.2023 u 17:26

Bionic
Reading

Svakim danom svje je više gradova i naselja koja su, kako bi zaobišla odredbe o neradnoj nedjelji i blagdanu, odlučila na te dane proglasiti sajamski dan. Sada se nizu pridružio i Zagreb

'Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević proglasio je 15. kolovoza sajamskim danom. Time se omogućuje tradicionalna prigodna prodaja na štandovima i kioscima, kao sastavni dio slavlja u Remetama, Stenjevcu i drugim dijelovima Zagreba', objavljeno je na Facebooku Grada Zagreba.

Iz grada objašnjavaju da je odluka donesena na prijedlog Društva obrtnika Grada Zagreba, a kao vid pomoći obrtnicima od kojih su mnogi samozaposleni.

Prema odluci prigodna prodaja na kioscima, štandovima, ambulantna prodaja i ostala slična prodaja na otvorenom, kao dio sajamskih događanja i javnih manifestacija može započeti u 8 sati i završiti do 24 sata.

Prema Zakonu u trgovini blagdanima i praznicima zabranjen je njihov rad. No, postoje i iznimke koje se odnose na otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na tržnicama na malo i prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na tržnicama na veliko, prigodnu prodaju na sajmovima i javnim manifestacijama te prodaju putem automata i prodaju na daljinu.