I U SRBIJI OBILJEŽENA GODIŠNJICA PADA

I u Beogradu se traži istina o Vukovaru

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 18.11.2011 21:06
  • Objavljeno 18.11.2011 u 21:03
20.obljetnica pada Vukovara

20.obljetnica pada Vukovara

Izvor: Cropix / Autor: Danijel Soldo / CROPIX

Nekoliko desetina aktivista srbijanskih nevladinih udruga 'Žene u crnom' i 'Art klinika' okupilo se u petak navečer u središtu Beograda kako bi obilježilo 20. obljetnicu pada Vukovara, podsjećajući na zločine što su se ondje dogodili i tražeći od srbijanskih vlasti otkrivanje istine o ratnim zločinima u Vukovaru

Sudionici su okupljanje opisali kao 'mirovnu akciju, u crnini i šutnji' u povodu 20 godina od pada Vukovara, a nosili su transparente s natpisima 'Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru', 'Solidarnost' i 'Odgovornost'. Okupljene, koji su od srbijanskih vlasti zatražili utvrđivanje istine o ratnim zločinima u Vukovaru, tijekom skupa je osiguravalo nekoliko desetina policajaca.

Udruga 'Žene u crnom' priopćenjem je podsjetila srbijansku javnost i predstavnike državnih institucija da proces suočavanja s prošlošću mora počivati na jasno utvrđenoj odgovornosti i na ispunjanju obveza što proizlaze iz odgovornosti.

Od nadležnih srbijanskih državnih institucija udruga traži da utvrde odgovornost vrha bivše JNA za agresiju na Hrvatsku i pokrenu sudske postupke za zločin urbicida u Vukovaru, punu istinu o nestalima otvaranjem vojnih arhiva i da otkriju grobnice hrvatskih žrtava u Srbiji, kao i da pokrenu sudske postupke za osnivanje logora i za ubijanje i mučenje hrvatskih civila i vojnika u logorima u Stajićevu, Begejcima, Srijemskoj Mitrovici, Aleksincu, Nišu i Beogradu.

Također se traži da se uvaži zahtjev 'Žena u crnom' i 'Art klinike', koji je, kako se navodi, potpisalo više od 30 udruga civilnog društva, za postavljanje spomen ploča na mjestima logora u Stajićevu i Begejcima te da se podupru drugi vidovi simboličkih reparacija žrtvama i njihovim obiteljima.

Udruge traže i da budu preispitana stajališta o ratovima devedesetih godina 20. stoljeća i o odgovornosti Srbije u njima, te dodaju kako istina o tim zbivanjima mora postati dio službenog obrazovnog sustava 'i neporeciva povijesna istina u cilju promjene moralnog poretka, vrijednosnog sustava i kulturnih obrazaca'.

'Žene u crnom' i 'Art klinika' najavili su da će u subotu, zajedno s članovima obitelji žrtava i građanima Vukovara nazočiti obilježavanju obljetnice zločina.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi