FINANCIJSKI NEOPRAVDAN POSJET

I svećenici protiv Papina posjeta Madridu

11.08.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Uz sekularne udruge, više od 100 svećenika iz najsiromašnijih župa Madrida diglo je svoj glas protiv posjeta pape Benedikta XVI prijestolnici Španjolske sljedeći tjedan, za koji se procjenjuje da će koštati 60 milijuna eura, ne računajući osiguranje, javlja The Guardian

Grupa pod nazivom Svećenički forum procjenjuje da će posjet pape Benedikta XVI Španjolskoj koštati 60 milijuna eura, ne računajući osiguranje. Smatraju to neopravdanim u vrijeme financijske krize, kada je stopa nezaposlenosti dosegnula 20 posto i kada je javni sektor suočen s velikim rezovima.

Evaristo Villar, član skupine, prigovara multinacionalnim kompanijama s kojima je Katolička crkva morala sklopiti 'savez' da bi pokrila troškove.

'Kompanije koje sponzoriraju Svjetski dan mladih i Papin posjet su zajedno s međunarodnim kapitalom uzrokovale ovu krizu. Mi nismo protiv Papina posjeta, mi smo protiv načina na koji će se on odvijati i financirati', rekao je Villar.

Više od 100 kompanija bit će među pokroviteljima tog događaja, među kojima su Coca-Cola, Telefónica i Santander. Protivnici posjeta na Facebooku pozivaju na bojkot sponzora, a neke skupine, kao što je sekularna organizacija Europa Laica (Sekularna Europa), protiv su samog Papinog posjeta.

'Katolici u Madridu mogu ići kamo žele, ali ograničena je sloboda kretanja za nas ostale', rekao je Francisco Delgado, vođa Sekularne Europe, kada je grad zabranio najavljeni prosvjed njegovoj udruzi.

Sekularna Europa je planirala prosvjed pod sloganima 'Ni dinar moga poreza za Papu' i 'Za sekularnu državu'. Dodatan bijes je izazvala činjenica da će očekivanih 500.000 hodočasnika imati besplatan gradski prijevoz jer cijene metroa u Madridu porasle su u ponedjeljak za 50 posto.

Yago de la Cierva, izvršni direktor Svjetskog dana mladih 2011, događaja organiziranog oko Papina posjeta, izjavio je: 'Učinili smo velik napor da se ponašamo umjereno i ekonomski odgovorno. Nove generacije, mladi današnjice, vole velike događaje, a Crkva koristi sve alate koji postoje da bi predstavila poruku Isusa Krista.'

Nedavno istraživanje španjolskog nacionalnog statističkog ureda pokazalo je da je broj vjernika u Španjolskoj u dobi od 18 do 24 godine pao za 56 posto u posljednjih deset godina.

Papin posjet Barceloni u studenom prošle godine imao je vrlo loš odaziv. Papamobil je bio prisiljen voziti najvećom brzinom pored malih skupina vjernika po uglavnom pustim ulicama.