SKANDAL U NJEMAČKOJ

I Stoiberova kći lažirala doktorat!

  • Autor: Gordan Duhaček
  • Zadnja izmjena 12.05.2011 13:19
  • Objavljeno 12.05.2011 u 11:18
veronica sass stoiber, olaf stoiber, karin stoiber, constanze sotiber

veronica sass stoiber, olaf stoiber, karin stoiber, constanze sotiber

Izvor: Sipa Press / Autor: Sipa Press

Nakon afere u kojoj se našao bivši njemački ministar obrane Karl-Theodor zu Guttenberg zbog plagiranja doktorata, ispostavilo se da ta praksa nije tako rijetka u tamošnjim političkim krugovima, pa su zbog svoje znanstvene lijenosti nastradale i liberalna političarka Silvana Koch-Merin, do jučer potpredsjednica Europskog parlamenta, te Veronica Sass, kćerka bivšeg bavarskog premijera Edmunda Stoibera

Kao i mnoge druge stvari, i internet je dvosjekli mač. Primjerice, ukoliko vam se baš ne da biti pretjerano originalan, a iz nekog razloga želite domoći se titule doktora znanosti, citate drugih koje ćete predstaviti kao svoje djelo najlakše je pronaći online. S druge strane, ukoliko vaš doktorat iz nekog razloga ljudima postane sumnjiv, oni su u prilici isto tako otići online i pretražiti je li ono što u vašoj disertaciji stoji izašlo iz vaše glave ili tek iz Googlea.

Baš to se dogodilo Karl-Theodoru zu Guttenbergu, prije koji mjesec velikoj zvijezdi njemačke politike, ministru obrane za kojeg se smatralo da je na putu za kancelara, sve dok se nije otkrilo da je dobar dio svojeg obimnog doktorata na temu komparativne analize američkog ustava i pravne stečevine EU-a jednostavno – prepisao od drugih!

Guttenberg je bio toliko nepažljiv da je svoj doktorat još objavio kao knjigu, a nakon što je afera pukla u javnosti, prvo je optužbe proglasio apsurdnim, da bi nekoliko dana kasnije, suočen s teretom dokaza, podnio ostavku.

Slična sudbina sada je zadesila i zvijezdu europskih i njemačkih liberala Silvanu Koch-Merin. Ova ambiciozna 40-godišnjakinja sinoć je dala ostavku na sve svoje važne funkcije, kojih nije bilo malo. Koch-Merin je do jučer bila predsjednica kluba FDP-a u Europskom parlamentu, članica predsjedništva FDP-a u Njemačkoj i potpredsjednica Europskog parlamenta.

U pismenom objašnjenju Koch-Merin se pozvala na to da ne želi izlagati svoju obitelj još većem pritisku, s obzirom da univerzitet u Heidelbergu, na kojem je doktorirala, službeno provjerava je li prepisala svoju disertaciju. U radu koji je objavljen 2001, Koch-Merin se bavila odnosom gospodarstva i politike, no u travnju ove godine, na vrhuncu afere oko Guttenbergovog doktorata, internetski lovci na plagijatore započeli su analizirati i njenu disertaciju te otkrili da se kroz cijeli tekst provlače dijelovi prepisani od drugih.

Silvana Koch-Merin se isprva nadala da će cijela stvar nestati sama od sebe te je odbijala davati izjave za medije, ali s vremenom se pojavilo još više sumnji u autentičnost njene disertacije, pa je i univerzitet Heidelberg, na kojem je stekla titulu doktora znanosti, započeo službeni postupak provjere.

Kad su u medije počele curiti informacije po kojima bi Heidelberg oduzeo titulu privlačnoj političarki, izlaza više nije bilo, pa je Koch-Merin povukla konzekvence.

U sličnim problemima našla se i Veronica Sass, kćerka bivšeg dugogodišnjeg bavarskog premijera Edmunda Stoibera, kojoj je jučer univerzitet Konstanz oduzeo doktorsku titulu. Naime, znanstvena komisija utvrdila je da su veliki dijelovi njenog rada jednostavno prepisani od drugih, dakle čisti plagijat.

Sva ta otkrića se pak mogu zahvaliti angažmanu anonimne online ekipe lovaca na plagijatore, koja se okuplja na stranici VroniPlag Wiki.

Zahvaljujući njihovim analizama dokazano je da su Guttenberg, Koch-Merin i Veronica Sass obilato prepisivali od drugih u svojim disertacijama. Inače, Guttenberg se upravo očitovao pred svojim univerzitetom Bayreuth, koji je u procesu da mu oduzme doktorsku titulu, s objašnjenjem da je sve jedan veliki nesporazum te da su 'pogreške nastale zbog mojeg kaotičnog načina rada'.

Dakle, ne priznaje da je prepisivao s namjerom, što je konzervativni Frankfurter Allgemeine Zeitung u komentaru procijenio kao jednako groznu opciju. Jer kome treba političar koji radi tako kaotično da nije u stanju staviti navodnike kada citira nekoga?

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!