OTVORENI PSIHOLOŠKI RAT

I Senat zatražio prestanak blokade

30.04.2009 u 14:53

Bionic
Reading

Nastava na sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu mora se odmah uspostaviti, a ona neodržana mora se nadoknaditi, odlučio je danas Senat Sveučilišta u Zagrebu ističući da ne podupire metodu blokade nastave te je pozvao studente da ne ometaju njezino odvijanje.

ZAGREB - Senat Sveučilišta u Zagrebu prihvatio je danas na izvanrednoj sjednici zaključke Rektorskoga zbora, donesene 28. travnja 2009., te je u tom smislu donio Odluku u kojoj ističe da zadužuje Rektorski kolegij u širem sastavu i rektora da u sklopu svojih ovlasti poduzmu sve što je potrebno da se ona provede

Pravo je svakog člana akademske zajednice, navodi se u Odluci, slobodno izraziti svoje stajalište koristeći se zajamčenom akademskom slobodom, no Senat smatra kako pritom ne smije biti ugrožena akademska sloboda i djelovanje drugih članova.

Senat u prvoj točki ističe kako je nužno odmah pristupiti izmjeni zakonske regulative i sustava financiranja visokog obrazovanja u skladu sa zaključcima Rektorskoga zbora. Također upozorava da je za uspjeh inicijative iz te točke potrebna konstruktivna komunikacija svih onih koji žele sustavne promjene, te zato na raspravu poziva sve zainteresirane subjekte, posebno nastavnike i studente.

U međuvremenu, konferenciju za novinare održali su studenti zagrebačkog Filozofskog fakulteta, koji jedanaesti dan nastavljaju blokadu fakulteta . Opovrnuli su glasine, kako su rekli, o padu potpore akciji.

'Ako su i proizvođači vijesti do određene mjere zasićeni tom akcijom, dosad prebrojenih 30.000 peticijom iskazanih glasove potpore svjedoči o tome da šira javnost o tom pitanju ima drugačija stajališta od nekih bučnijih predstavnika medija', pozdravljajući studente 20 fakulteta u Hrvatskoj koji su u ovome trenutku u blokadi te jučerašnju odluku Vijeća Filozofskoga fakulteta o daljnjoj potpori studentskoj inicijativi.

'Protivno plasiranim glasinama, studenti i profesori nepodijeljeno nastavljaju zajedničku borbu', rekli su studenti. Upozorili su na sve otvorenije spominjanje 'represivnih mjera' protiv onih koji su, kako su rekli, počinili grijeh da demokratsko pravo na prosvjed shvate ozbiljno.

Ocijenili su kako su pritisci na studente, asistente i profesore bliže razini 'otvorenoga psihološkog rata' te poručili da se neće dati 'zastrašiti tim igricama niti dopustiti da bilo koji od kolega bude razapet i demonstrativno žrtvovan jer je ustao u ime svih'.

Na upit da komentiraju informacije o potpisivanju peticije za početak nastave, rekli su kako o tome ništa ne znaju. O početku nastave demokratski će odlučiti na plenumu, dodali su.

Nisu imali komentar ni na današnju poruku hrvatskoga predsjednika Stjepana Mesića, koji je studentima koji blokiraju nastavu na hrvatskim fakultetima poručio da su poruku poslali i da je trenutak da se vrate svojim obvezama.

Poduprli su i radnike koji ovih dana, kako su rekli, ponovno kreću u aktivniju borbu za svoja prava.

Inače, članovi Sekcije mladih Zveze slobodnih sindkatov Slovenije iz Ljubljane večeras će s predstavnicima Sekcije mladih SSSH i predsjednicom Anom Knežević posjetiti studente na Filozofskom fakultetu.

Jučer je Fakultetsko vijeće zagrebačkog Filozofskog fakulteta, nakon šest i pol sati zasjedanja, zaključilo da ne može inzistirati na ponovnoj uspostavi cjelovitog nastavnog procesa, budući da nije došlo do primjerena očitovanja Ministarstva znanosti ili Vlade RH na postavljene zahtjeve.

Na pitanje novinara znači li to da Vijeće Filozofskog fakulteta izražava neposluh spram Rektorskog zbora, dekan dr. Miljenko Jurković je istaknuo da su za njega obvezujuće samo odluke Senata Sveučilišta.