NA VRUĆEM STOLCU

I Šeks 'iznenađen' razmjerima korupcije

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 07.03.2017 12:24
  • Objavljeno 04.02.2010 u 07:00
Vladimir Šeks

Vladimir Šeks

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damir Krajač

Potpredsjednik Sabora i jedan od rijetkih HDZ-ovaca koji je već 20 godina u vrhu te stranke na 'Vrućem stolcu' Radija 101 najavio je kako bi Vlada već u četvrtak mogla Nadzornom odboru Croatia osiguranja predložiti smjenu dosadašnjeg šefa Uprave, i od srijede bivšeg člana HSLS-a Hrvoja Vojkovića. Progovorio je Šeks i o odnosima s Ivom Sanaderom, ali i o sukobu s predsjednikom Sabora Lukom Bebićem

'Možda će već sutra na sjednici Vlade biti predloženo razrješenje Vojkovića, tj. bit će prihvaćeno njegovo stavljanje mandata na raspolaganje', kazao je u srijedu navečer Vladimir Šeks.

Poput Jadranke Kosor, i Šeksa su iznenadili razmjeri otkrivene korupcije. Kaže da, iako je bio u vodstvu stranke, nije bio u izvršnoj vlasti pa nije znao. 'Ja sam iznenađen dubinom i širinom te koruptivne mreže', kaže Šeks.

Desanaderizacija HDZ-a

Na pitanje nije li licemjerno da se HDZ-ovci koji su nekoć podržavali Sanader sada odriču, Šeks je kazao: 'Žao mi je zbog toga što se dogodilo, jer on je u tih desetak godina bio predsjednik stranke. Konsolidirao je HDZ i nakon toga je stranka pod njegovim vodstvom dva puta pobijedila na parlamentarnim izborima. On u tome ima zasluge, ali ovo na kraju…'

O starom i novom predsjedniku

Za uskoro bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, kazao je da sunjihovi međusobni odnosi u posljednjih 30 godina imali oblik sinusoide.No unatoč usponima i padovima, Šeks i Mesić očito imaju jednuzajedničku crtu: 'Mislim da smo obojica homo politicusi. Izaći ćemo izpolitike kada izađemo iz života', kazao je Šeks.

S novoizabranimpredsjednikom Ivom Josipovićem, Šeks je, kaže, puno i dobro surađivao.No njih se dvojica razilaze po pitanju glazbenog ukusa. Šeks, kao praviSlavonac, voli tamburice, a Josipović pak nešto drugo.

'Jošprije izbora poklonio mi je kazetu… ne znam kako se zove to… CD… snekakvim kosturom na tome. Pokušao sam to slušati i zvučalo je kaolonci, kao neki metali koji cvile', stručno je pojasnio Šeks te dodaokako voli 'pjevati, ali da drugi ne vole kada on pjeva'.


Pojasnio je još jednom Šeks zašto je Sanader izbačen iz HDZ-a. 'Izbrisan je zbog nanošenja političke štete stranci. Sazvao je sastanak koji je imao elemente pokušaja puča. Na presici je Sanader iznio političke ciljeve tog okupljanja. Trebalo uvjeriti javnost da vodstvo HDZ-a ne radi dobro i da je on odstupio zbog toga što nije želio prodavati teritorij. Ispalo je da smo onda svi mi politički veleizdajnici', zaključio je Šeks.

Na pitanje je li toga dana prisluškivao Sanadera kazao je: 'Nisam ga prisluškivao s bubama. S bubamarama mi ide, s bubama ne.'

Sanader: Znaš, odlučio sam da Luka bude predsjednik Sabora

Otkrio je kako nije bio povrijeđen jer ga Sanader nije izabrao za predsjednika Sabora, već da ga je povrijedio način na koji mu je to priopćio. 'Nakon ručka, uz kavu i cigaru, onako usput mi je rekao: Znaš, ja sam odlučio da Luka bude predsjednik Sabora. To je mene povrijedilo', požalio se Šeks.

Iako je Luka Bebić kazao Šeksu kako mu 'ćaća nije u nasljeđe ostavio poziciju predsjednika Sabora', Šeks se ne ljuti na njega. 'Mi smo prijatelji', kaže. Za svog prijatelja Šeks kaže da nije trebao odstupiti s dužnosti nakon što je sudjelovao u Sanderovom puču. 'On se nakon toga u svom političkom djelovanju ponaša korektno. Nema razloga da bi ga HDZ išao micati s mjesta predsjednika Sabora.'

Za ministricu bez portfelja Baincu Matković, koja je također bila na pučističkom sastanku, Šeks je rekao kako će o njezinoj sudbini odlučiti Jadranka Kosor.

Šeks je pojasnio kako je Sanader izvadio diplomatsku putovnicu prije spornog sastanka, ne zato da bi mogao nesmetano pobjeći iz zemlje, već za potrebe svoje tvrtke za konzalting.

Fimi medija

'Ne želim ni o čemu spekulirati. Treba doznati sve činjenice o tom sastanku u Vladi 2007, za što ga Damir Mihanović optužuje. Je li zloporabio položaj i pogodovao, to je sve u sferi najpovršnijih spekulacija. To je opasno je za zdravlje nacije i svih nas', kaže Šeks i dodaje da je svatko, pa i Sanader nevin dok mu se ne dokaže krivnja.

Kritizirao je medije za koje je kazao da imaju negativni, aferaški pristup i da razotkrivanje afera ima obilježja 'hajke i linča'. 'Krvožednim ponašanjem se mnoge bez mjere i ukusa osuđuje. Što će biti s tim ljudima koje se proziva i njihovim obiteljima ako sve to padne u vodu?' pita se potpredsjednik Sabora.

Promjene Ustava

Šeks kaže da je s oporbom dogovorio 95 pitanja vezanih za promjene Ustava. Za, ostala tri, kaže Šeks, postignut je načelni dogovor. Dogovoreno je pitanje većine na referendumima na državnoj razini i dvostruko pravo glasa za manjine. Ostalo je kontroverzno pitanje. SDP, HND i IDS-u predložili da državljani koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj više ne mogu glasati u državama u kojima žive.

'To biračko tijelo nikada nije glasalo za lijevu opciju i to njima ne paše. No mi to nećemo prihvatiti. Oni će prihvatiti našu sugestiju. Pronašli smo rješenje o kojem neću govoriti. To ćemo predložiti i ni u kojoj varijanti neće se dirati u pravo glasa glasača gdje god da žive', bio je odlučan Šeks.

Šeks na Vrućem stolcu

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi