AKO PROĐE TEZA O 'ZLOČINAČKOM POTHVATU'

'I Radić i Jarnjak mogli bi biti optuženi'

04.08.2010 u 16:05

Bionic
Reading

Želje tužiteljstva su jedno, a realnost potpuno druga stvar. Sukus je to razmišljanja naših sugovornika o podnesku Haškog suda kojim se za generala Antu Gotovinu traži 27, za Mladena Markača 23, a za Ivana Čermaka 17 godina zatvora

Ante Kotromanović, nekadašnji suborac generala Ante Gotovine i današnji zastupnik SDP-a u Saboru, kaže da je potpuno očekivano da tužiteljstvo traži maksimalne kazne. 'To im je cilj i namjera. Isto tako postoji obrana koja će tražiti minimalnu kaznu, tj. oslobađajuću presudu, sud će presuditi, a na nama je da čekamo', rekao je Kotromanović.

Sličnog mišljenja je i odvjetnik Anto Nobilo koji je u Haagu branio Tihomira Blašića.

'U optužnici se navode teška kaznena djela, pa ih tužiteljstvo mora poduprijeti i adekvatnim zahtjevima za kaznama. Riječ je o očekivanom zahtjevu tužiteljstva koji ništa ne znači. Tužiteljstvo uvijek ide s maksimalističkim zahtjevima', smatra Nobilo.

Saborski zastupnik HDZ-a i dugogodišnji čelnik stranke Andrija Hebrang iz poteza tužiteljstva iščitava - paniku.

'Ja smatram da je tužiteljstvo nesigurno u sebe, optužba nema dokaza, pa onda idu s ovakvim maksimalističkim zahtjevima', objašnjava Hebrang i dodaje da nisu podnijeli nikakve dokaze ni za zločinački poduhvat ni za prekomjerno granatiranje, što je jasno i laiku koji je sudjelovao u ratu.

Haški sud - politički sud

Ipak HDZ-ov zastupnik nije propustio napomenuti da je politička komponenta na Haškom sudu itekako vidljiva, a to se vidi i iz činjenice što su sa svojim zahtjevima izašli baš nekoliko dana prije proslave 15. godišnjice operacije Oluja.

Teza o političkim igrama u Haagu provlači se već dugo vremena hrvatskom politikom, pa su je tako kao činjenicu prihvatile gotovo sve naše političke opcije.

Ante Kotomanović kaže da na Haškom sudu ima dosta politike i oni dosta balansiraju između Srba, Bošnjaka i Hrvata, što se vidi i na primjeru uvrštavanja Jure Radića i Ivana Jarnjaka na popis glavnih aktera takozvanog zločinačkog poduhvata.

'Ako su ti ljudi krivi, zašto odmah nisu podignute optužnice protiv njih?' zapitao se Kotomanović.

Radić i Jarnjak uz bok Šušku i Tuđmanu

Za Hebranga, ta stvar je jasna. 'Mislim da im Tuđman, Šušak i tri generala nisu bili dovoljni za tezu o udruženom zločinačkom poduhvatu, pa su to išli širiti po funkcijama. Tako su došli do Jarnjaka koji je u to vrijeme bio na čelu MUP-a i ministra obnove Juru Radića koji je provodio projekt zamjene kuća izbjeglih Srba s doseljenim Hrvatima iz BiH. Vjerojatno su i nas ostale ministre razmatrali, ali im je vjerojatno bilo glupo optužiti ministra zdravstva za ratne zločine. Optužili su ih bez ikakvih argumenata', zaključio je Hebrang.

Kaže da je cijeli rat sam surađivao s Jarnjakom i Šuškom i nije bilo govora ni o kakvom zločinačkom udruživanju kod jednoga od njih, a posebno kad se radi o Tuđmanu.

Istu stvar je rekao i Ante Kotromanović za generala Gotovinu.

'Nikakvog zločinačkog poduhvata nije bilo. General Gotovina nikad, baš nikad nije izdao zapovijed koja je u vidu imala namjerno ubijanje, uništavanje ili bilo kakvo kršenje ratnih normi. Zbog toga je taj zahtjev o zločinačkom poduhvatu potpuno van pameti', kaže Kotromanović.

Ipak, odvjetnik Nobilo smatra da bi se Jarnjak i Radić mogli naći u neugodnoj situaciji ako generali eventualno budu osuđeni za udruživanje u zločinački poduhvat.

'Tada bi tužiteljstvo očekivalo da se pokrene postupak i protiv tih ljudi. Riječ je o vrlo neugodnoj situaciji za njih u tom slučaju', rezonira Nobilo.

Vjeruju u nevinost

Unatoč kvalifikacijama o miješanju politike u rad Haškog suda, očekuju se oslobađajuće presude za optužene generale.

'Ja sam optimističan i smatram da je tražena kazna od 27 godina za generala Gotovinu potpuno nerealna. Jedina presuda koja mora biti je oslobađajuća, ali to su moje želje', zaključio je Kotromanović.