GRADSKI VRT NEREDA

I nakon dvije godine osječka arena puna nedostataka

06.01.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Osječka nastavno-sportska dvorana Gradski vrt u protekloj godini ostvarila je prihod od tri milijuna kuna, a rashode u iznosu od 2,5 milijuna. Dvorana u vlasništvu Grada Osijeka tako je godinu završila uz dobit od pola milijuna kuna, koje će moći uložiti u ostale gradske sportske objekte. Za razliku od dvorana sagrađenih po hitnoj proceduri u drugim hrvatskim gradovima uoči Svjetskog rukometnog prvenstva početkom 2009. godine, gradnja osječke dvorane osigurana je državnim novcem

Uređenje okoliša bez natječaja i ugovora

Varaždinskoj dvorani nedostaje posjetitelja

Sportskoj dvorani Varaždin, koja je također izgrađena za potrebe Svjetskog rukometnog prvenstva 2009, ne prijeti zatvaranje kao zagrebačkoj Areni. Međutim, posjećenost je daleko od priželjkivane, iako je lani broj posjetitelja malo porastao. 'Rate dolaze redovito, za što prvenstveno treba zahvaliti dobroj suradnji s Gradom Varaždinom, odnosno ispunjavanju obveza u kojima sudjeluje i Vlada. Sam objekt se pokazuje jako dobrim, a održavanje je po propisanim standardima. Nema nikakvih većih kvarova, nema ni vandalizma, pa zahvaljujem publici i policiji', veli Neven Buljan, direktor nove dvorane na Dravi, kapaciteta pet tisuća, odnosno maksimalno osam tisuća ljudi. I varaždinska je, kao i većina ostalih domaćih dvorana, napravljena po modelu javno-privatnog partnerstva, ali s jednom važnom posebnošću: najamninom nije obuhvaćena samo cijena gradnje i financiranja, nego i troškovi pogona dvorane tijekom 25 godina, koji uključuju i troškove energenata. Za to Vlada i Grad Varaždin, prema ugovoru, trebaju godišnje platiti oko 34 milijuna kuna najamnine privatnim partnerima, odnosno Zagorje Tehnobetonu i Max Böglu.
Ivica Kruhoberec

Međutim, dvije godine od otvaranja neriješeni su papirologija, pitanje neplaćenih radova i sudski spor o nedostacima u gradnji objekta plaćenog 240 milijuna kuna. Izvođač radova Osijek-Koteks tužio je Grad Osijek zbog neplaćanja radova u vrijednosti oko 4,5 milijuna kuna, spor još uvijek traje, a u gradskoj upravi taj dug ne priznaju.

Kako je krajem 2009. godine otkrio tportal, tadašnja gradska vlast naručila je od Osijek-Koteksa izvedbu radova uređenja okoliša oko dvorane u vrijednosti gotovo jednakoj onoj iz tužbe, ali bez javnog natječaja, bez projektne dokumentacije i bez ugovora između Grada Osijeka i izvođača. Na čelu s HSP-om i tadašnjim gradonačelnikom Antom Đapićem gradska vlast postupak je opravdavala hitnošću uređenja pred Svjetsko rukometno prvenstvo tvrdeći da se javni natječaj ne treba provesti, kao ni ostala dokumentacija.

Slavine na baterije

Dosad nisu popravljene ni apsurdne instalacije senzorskih slavina na baterije, čije postojanje je također otkrio tportal sredinom prošle godine. Kako nam je jučer rekao upravitelj dvorane Oto Živčić, slavine u sanitarnim čvorovima dvorane i dalje se napajaju strujom, a za svaku su potrebne četiri baterije od devet volti. Umjesto da su spojene na električne instalacije, za rad svih nepraktičnih slavina u 153 toaleta dvorane treba osigurati 612 baterija, a to gradsku tvrtku Sportski objekti košta između 15 i 20 tisuća kuna. Trošak je bio i dvostruko veći dok početkom prošle godine dio slavina, samo u svlačionicama, nije prepravljen i spojen na instalacije preko transformatora.

Ispred ulaza u dvoranu, opet javašluk, nikada nije dovršena ni obećana fontana. Umjesto skokovitog mlaza vode, u metar dubokom bazenu zaudara ustajala kišnica s plivajućim komadima smeća, a tekućinu redovno treba ispumpavati specijalnom pumpom.

Iznajmili 80 posto poslovnih prostora

Unatoč svemu, hram sporta i rekreacije svakodnevno se intenzivno koristi. Deset sportskih klubova, dvije srednje škole i sedam fakulteta od jutra do kasno navečer zakupilo je četiri manje i jednu veliku dvoranu radi vježbanja. 'Od listopada 2009. godine imali smo 19 velikih koncerata i dva svjetska kupa u gimnastici, ekshibicijski teniski meč Ivanišević - Ljubičić, a sada i doček Nove godine', izvijestio nas je Živčić. Dodaje da je iznajmljeno 80 posto od 1100 četvornih metara poslovnog prostora.

Dogradonačelnica Danijela Lovoković smatra da će Grad uspješno dobiti sudski spor s Osijek-Koteksom, ako se domogne dokumentacije o izgradnji i garancija. 'Svi papiri, građevinske knjige, računi, situacije, projekti, sve je u Ministarstvu sporta, a za uspješno dobivanje spora trebamo tu dokumentaciju', ustvrdila je Lovoković.

Državna revizija u zadnjem izvještaju kritizirala je Grad Osijek, jer u računovodstvu ne knjiži vlasništvo nad dvoranom. 'Dvoranu ne možemo ni knjižiti, jer ne posjedujemo te papire', kaže Lovoković. Međutim, i bez dokumentacije sigurna je da Osijek-Koteks nema pravo zahtijevati isplatu novca za radove koji nisu ugovoreni, a osobito jer ih nije naručio Grad Osijek, koji zbog toga ne može biti ni tužen.