ISTRAGA ZAMRLA

I nakon devet godina ubojstvo Ive Pukanića obavijeno velom tajne

23.10.2017 u 17:02

Bionic
Reading

Ni devet godina nakon ubojstva novinara i vlasnika tjednika Nacional Ive Pukanića nije otkriven naručitelj atentata, kao ni motiv zločina, iako se izvršiteljima sudilo pred hrvatskim, ali i srbijanskim sudovima

Pukanić je ubijen na današnji dan 2008. godine sa suradnikom Nikom Franjićem eksplozivnom napravom koja je bila podmetnuta pod automobil parkiran u dvorištu redakcije Nacionala u središtu Zagreba.

'Kako stvari stoje, naručitelji ubojstva Ive Pukanića nikad neće ni biti poznati, zato što se hrvatske institucije tim slučajem uopće više ne bave. Tko kaže suprotno, laže', poručuje Berislav Jelinić, današnji glavni urednik Nacionala, koji naglašava da se prigodno slučaja sjete kad ih novinari priupitaju, a i novinari pitaju samo za godišnjice.

Jelinić tvrdi da se oni u Nacionalu nikad neće umoriti podsjećati na to da je takva situacija nedopustiva, a ostalo ostavljaju savjestima onih koji se bave slučajem, kako profesionalno tako i politički.  

Kaže da je devet godina, nažalost, brzo prošlo, i što dalje vrijeme ide, teže je nadati se da će se nešto pomaknuti s mrtve točke.

'Za to vrijeme neki koji su nešto i znali o tome u međuvremenu su 'slučajno' pogođeni utegom u glavu i na slične načine ušutkani. Tako da ta banda jako dobro zna što radi i što je radila', navodi Jelinić. Utegom u glavu je u lepoglavskoj kaznionici udaren Robert Matanić, organizator skupine koja je ubila Pukanića. Matanić je mjesecima bio u komi, no uspio je preživjeti.

'Iako su hrvatske institucije pronašle izvršitelje, koordinatore i uspjele ih pravomoćno osuditi, što je nešto što zaslužuje respekt, to nije dovoljno da bi se samo zadovoljno sjedilo i promatralo kako godine prolaze u tom slučaju', smatra Jelinić.

  • +17
Sva lica Ive Pukanića Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic

Niz optuženih za ubojstvo Pukanića i Franjića osuđen je na dugogodišnje zatvorske kazne.

Slobodan Đurović, poznat kao Kardinal, osuđen je na 23 godine zatvora jer je utvrđeno da je bio veza između ubojica i Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam, koji je za Pukanićevo ubojstvo platio 1,5 milijuna eura. U svibnju ove godine odbijena mu je tužba protiv hrvatske države u kojoj je tražio odštetu od 90 tisuća kuna zbog navodnog policijskog nasilja. Također, država mu nije dopustila da služi kaznu u Crnoj Gori. Jociću se za organizaciju ubojstva vlasnika Nacionala sudilo u Beogradu te je oslobođen optužbi.

KOREKTIV ZBIVANJA

Nacional na Pukanićevu putu

'Nacional ima konzistentnu uređivačku politiku koja se nije mijenjala otkako ga ja vodim. Ono što je Nacional bio, Nacional je i danas. U profesionalnom smislu imali smo i otkrića i rezultata, što pokazuje da je Nacional na istom putu na kojem je bio s Pukanićem, a to je da bude korektiv zbivanja u Hrvatskoj i da odražava tempo društvenih promjena, po mogućnosti nabolje', opisao je Jelinić u kakvom je stanju danas tiskovina koju je utemeljio i godinama uspješno vodio Ivo Pukanić.

Organizator skupine izvršitelja, spomenuti Matanić, osuđen je na 35 godina zatvora, a neposredni izvršitelj ubojstva Željko Milovanović na 40 godina, dok je Milenko Kuzmanović za kazneno djelo pomaganja izvršitelju osuđen na pet godina.

Bojan Gudurić, koji je Pukanića trebao ubiti hicem iz snajperske puške ako zakaže eksploziv koji je podmetnut ispod vozila, osuđen je na 33 godine zatvora, a za pomaganje u ubojstvu na po 16 godina osuđeni su članovi grupe Luka Matanić i Amir Mafalani.