IZVOZ RATNIKA

I mudžahedini s Balkana ginu u Siriji

Bionic
Reading

Točno devet dana nakon što je objavljeno da je na ratištu u Siriji poginuo 41-godišnji Derviš Halilović zvani Omar iz Zenice, stižu nove vijesti o pogibijama bh. državljana u toj ratom zahvaćenoj državi, izvještava Anadolu Agency (AA). Prema informacijama portala Vijesti Ummeta, koji je blizak selefijskoj zajednici na Balkanu, u Siriji je ovaj put stradao Emedin Velić (Musena) iz Sarajeva. Još nema službene potvrde o smrti Velića. Naglašava se da je 'još jedan ‘junak-lav’ s Balkana šehidio u Siriji'

'Brat je pogođen u žestokoj borbi i okršaju sa alevijskim mušricima, u stomak i nogu, prilikom njegovog pokušaja, a kako dolikuje junacima i hrabrima, da ne ostavi i izvuče brata Zubejra Turkmena', prenosi navedeni portal koji je, također, prošlog tjedna prvi je prenio vijest o smrti Halilovića. Dodaje se kako se Velić 'odazvao vapajima sestara muslimanki čija je čast oskrnavljena', ali i 'nemoćnima, starima i nedužnoj dječici'. Prema istim izvorima, osim stradalog Velića, još jedan borac bošnjačke nacionalnosti, ranjen je u stomak i 'uspješno je operiran i dobro se osjeća'.

Uz vijest su prenesene i fotografije na kojima je Velić u društvu Bajre Ikanovića, koji je 2007. godine osuđen za terorizam na Sudu BiH. Ikanović se, također, nalazi u Siriji i navodno je već bio ranjen.
Kako je za Anadolu Agency (AA) ranije izjavio glasnogovornik Ministarstva sigurnosti BiH Admir Malagić, prema operativnim saznanjima kojima raspolažu sigurnosne agencije u Bosni i Hercegovini, na ratištima u Siriji bori se oko 60 državljana BiH. No, oni koji su bliski spomenutim krugovima navode da je ta brojka i mnogo veća.

'Radi se o sljedbenicima selefizma u Bosni i Hercegovini', kratko je rekao Malagić za AA. Prema operativnim, ali neslužbenim informacijama, u Siriji na strani pobunjenika ratuje i oko 140 Albanaca sa Kosova, iz Albanije, Makedonije i Crne Gore, ali je potpuno izvjesno da je i ta brojka veća. Prije Derviša Halilovića, u Siriji je sredinom svibnja ove godine poginuo i Zeničanin Muaz Šabić. Među stradalima je i izvjesni Abduldžafar iz BiH. Mediji su krajem svibnja javili da je u Siriji poginuo i jedan žitelj Gostivara u Makedoniji.

Poznato je i ime Eldara Kundakovića, 27-godišnjeg mladića iz Novog Pazara, koji je poginuo je 14. svibnja u borbama protiv snaga Bašara al Asada u Siriji. Zajedno sa njim poginuo je i Adis Salihović iz Rožaja u Crnoj Gori. Prema izjavama članova obitelji nekih od sudionika borbi u Siriji, tamo se nalazi 30-tak Sandžaklija. Jedan od njih je i Mirza Ganić iz Novog Pazara, koji je iz Sirije poručio da se bori 'za slobodu sirijskog naroda'.

Tijekom ovog mjeseca i još jedan mladić s Kosova, točnije 22-godišnji Pajtim Olluri iz okoline Lipljana, poginuo je u ratu u Siriji. Još uvijek nema detalja u kojem gradu je ubijen. Prije njega u borbi protiv režima Bašara al Asada poginuli su i Naman Damolli iz Prištine i Muhamet Koprova (22) iz Mitrovice. Među Albancima koji su poginuli u Siriji su i Halit Maliqaj (31) iz Tirane, Ermal Xhelo iz Vlore, Nimetullah Imeri (38) i Sami Abdullahu iz Skoplja, Rasim Zeqiri iz Gostivara i Muaz Ahmeti (23) iz Preševa.