PREDIZBORNO ŠAMARANJE

I Milanović i Kosor vrijeđaju inteligenciju naroda

28.01.2011 u 15:22

Bionic
Reading

Iako predizborna kampanja još nije počela, a datum izbora i dalje je nepoznanica, SDP i HDZ 2011. započeli su vrlo agresivno. Analitičari procjenjuju kako će cijela godina zbog ovakvog načina političkog nadmetanja, koje za sada više nalikuje na dokumentarac o životinjama nego demokratsku arenu, biti za građane izgubljena, jer jedni i drugi bave se sami sobom, a ne problemima u zemlji

Jadranka Kosor godinu je započela svakodnevnim istupima te je jedan dan preuzimala ulogu cenzora javne televizije, a drugoga pak bila 'gospodarica' koprivničke prehrambene industrije, a šef oporbe Zoran Milanović pritajio se, no ne zadugo. Jučerašnje zasjedanje Sabora pokazalo je kako su zastupnici nakon blagdanske stanke sakupili snagu te svom žestinom ušli u izbornu ili možda predizbornu godinu.


Presica, na presicu, izjava na izjavu… i do kada tako? Politički analitičar Zoran Malenica smatra da se pokazuje kako je bila velika greška to što se nisu održali prijevremeni izbori. 'Ovo je gubitak čitave godine. Tek je počelo i tako će se i nastaviti', smatra Malenica te objašnjava kako će kampanja za parlamentarne izbore biti preslika prijašnjih: puno priče bez sadržaja.

'Političke teme iz prošlosti će se reaktualizirati što je dokazao i ministar Karamarko najavljujući istrage komunističkih zločina. Neće se raspravljati o pravim stavovima i problemima, već će HDZ primijeniti ratno buđenje desnih ideja', tvrdi Malenica.

'Poziv na jedinstvo je ispod moralnih principa'

Dok HDZ-ovi zastupnici i ministri simultano napadaju oporbu, premijerka Kosor poziva na političko jedinstvo. Malenica kaže kako je Milanović, koji se, prema njegovu mišljenju, inače ne snalazi dobro kao vođa oporbe, bio jučer u pravu kada je odbio takvu premijerkinu ponudu.

'Vlada ne može očekivati da joj oporba da podršku. Ne može Kosor pričati o nacionalnim interesima kada je HDZ doveo državu u ovakvu situaciju. To je smiješno, ne može se u Hrvatskoj postići suglasnost političkih stranaka', objašnjava Malenica.

Jovanović, Milanović, Obersnel i Komadina
Bacanje kosti i SDP-ovi rotvajleri

Kakva je zapravo taktika Zorana Milanovića? Uvijek namrgođen, šef oporbe pomno bira situacije kada će se pojaviti u javnosti. Politički analitičar Davor Gjenero tvrdi da su Milanovićevi savjetnici za odnose s javnošću očito procijenili kako se ograničavanjem njegova pojavljivanja smanjuje šteta koju bi u suprotnome mogao napraviti.

S njim se slaže i Ljiljana Buhač, stručnjakinja za neverbalnu komunikaciju. 'Neprikazivanje Milanovića dobra je taktika. Ne pojavljuje se puno jer ima iritantan nastup', smatra Buhač i dodaje kako se Milanović ne treba zavaravati anketama koje pokazuju da vodi u odnosu na Kosor. 'Vodi uglavnom zato što premijerka loše radi', kaže nam Buhač.

No pitanje je može li samo kontriranjem HDZ-u dobiti izbore, iako je Milanović prilično siguran da može? 'Stav Milanovića je taj da je situacija u državi tako loša da HDZ nikako ne može pobijediti na parlamentarnim izborima te da je njegov uspjeh samo stvar čekanja da se izbori dogode. No premijerkin stav je taj da u medijima treba nastupati pozitivno, da je dovoljna forma i optimizam', rekao je Ivan Rimac, socijalni psiholog.

Smatra da ni jedan ni drugi pristup nisu povoljni za glasače. Naime, Milanović stavom da su izbori gotova stvar te da je pobjeda oporbene koalicije neupitna demotivira glasače SDP-a da uopće izađu na izbore. 'Ako šef misli da se izbori ne mogu izgubiti, to će misliti i glasači', kaže Rimac.

Iako se Milanović štedi, to ne čine njegove najglasnije stranačke kolege, Željko Jovanović ili pak Arsen Bauk. Milanović i njegovi napadači, kako ih je Buhač nazvala, preuzimaju taktiku Ive Sanadera s prošlih izbora. 'Tada je Sanader pred SDP i Milanovića bacao kosti, a oni bi ih glodali. Situacija se izmijenila i sada su SDP-ovci ti koji provociraju vladajuće svojim izjavama', pojašnjava Buhač.

Agresivan početak kampanje koja još nije ni počela

Kompletnu retoriku i oporbe i vladajućih Buhač smatra neprimjerenom te tvrdi da političari time pokazuju da se više bave sami sobom, nego problemima u zemlji. 'Kampanja je počela i ako tako nastave brzo će se ispucati. Tko zna, ako su ovako krenuli, možda pred izborima završe na ljubavnicama', našalila se Buhač i dodala da njihovo nadmetanje udara na inteligenciju naroda. 'Svakakvim riječima se blate, a tu gube povjerenje glasača i vjerodostojnost. Mi jesmo temperamentan narod, no ne volimo prostačluk, a oni se time koriste', kaže Buhač.

Ironično dodaje kako bi se za vrijeme prijenosa iz Sabora na televizijskom ekranu trebao pokazivati broj koji će ukazivati da se emitiraju neprimjereni sadržaji kako i kod filmova.

Iritantni gospodaričin osmijeh

Premijeka u Saboru

Premijerka u posljednje vrijeme ne skida osmijeh s lica; kada bi imala opravdani razlog za to, ne bi bilo ništa sporno. Usiljeni smiješak predbačen joj je i jučer u Saboru. 'Zemlja se raspada, a vi se smijete?' čulo se iz oporbenih klupa. Ljiljana Buhač kaže kako Kosoričin smiješak zapravo označava nemoć.

'Njen je osmijeh više grimasa. To je osmijeh nemoći koji nabacuje kada ne zna što reći', smatra stručnjakinja za neverbalnu komunikaciju te dodaje kako to iritira ljude.

Smatra kako je premijerka agresivno krenula u (pred)izbornu godinu te kako to nije za nju dobro. Vjeruje da ako je na vlasti, premijerka mora biti spremna na kritiku, poput one tijekom emisije 'Nedjeljom u dva', a to očito nije.

Činjenicu da Kosor u Saboru nije znala kolika je cijena goriva, Buhač smatra nedopustivom. 'Gaf s benzinom neprimjeren je. Ona mora znati cijenu kruha, mlijeka, goriva… Ja bih na njenom mjestu odmah promijenila savjetnički tim', rekla je Buhač i zaključila kako je elitistički pristup karakterističan i za Milanovića i za Jadranku Kosor.

Milanović i cijela njegova komunikacija upućeni su visokoobrazovanim ljudima i to je elitistički, no ni Kosor u tome ne zaostaje. Oboje vole naglasiti društveni status, s premijerka pogotovo to naglašava odjećom. Najbolje bi bilo da se nađu u Sheratonu pa neka se međusobno časte. Uostalom, sit gladnog ne razumije', zaključuje Buhač.