PROTIV DISKRIMINACIJE

I Malčić 'oprao' Babića

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 05.11.2009 13:41
  • Objavljeno 05.11.2009 u 12:31
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Pučki pravobranitelj Jurica Malčić osudio je danas izjavu nezavisnog ekonomskog stručnjaka Ante Babića da bi se trebalo starijim osobama ograničiti pravo glasa, ocijenivši takvu izjavu pozivom na kršenje prava na jednakost građana pred zakonom i na Ustavom zajamčeno biračko pravo

Babić je nedavno u medijima izjavio da bi osobama starijim od 70 ili 80 godina trebalo uskratiti pravo glasa na izborima, pritom objasnivši kako je utjecaj umirovljenika na ekonomiju ogroman, da su oni velika glasačka mašinerija te da će netko prije ili kasnije to morati učiniti.

'Doživljaj umirovljenika kao tereta ekonomskog i zdravstvenog sustava te predlaganje ovakvih mjera, na tragu je povijesno osuđenih doktrina temeljenih na zakidanju ljudskih prava pojedinim društvenim skupinama, a ujedno je i uvredljiv za sve građane', stoji, pak, u priopćenju pučkog pravobranitelja.

Malčić ističe da su jednakost, socijalna pravda, poštivanje prava čovjeka te vladavina prava i demokratski višestranački sustav dio najviših vrednota ustavnog poretka Hrvatske i temelj tumačenja Ustava te podsjeća da je od 1. siječnja ove godine na snazi Zakon o suzbijanju diskriminacije.

'Sukladno ovom Zakonu, dužnost mi je upozoriti javnost na pojave diskriminacije, a u konkretnoj izjavi radi se o prijedlogu uvođenja mjera i pozivu na diskriminaciju jedne društvene skupine na temelju dobi', kaže Malčić.

Iako se radi samo o osobnom stavu ekonomskog stručnjaka koji nema mandat donošenja odluka, pučki pravobranitelj smatra da je Babićevo stajalište štetno i neprihvatljivo, jer dovodi u pitanje osnovne postavke cjelovitog sustava zaštite i promicanja ljudskih prava.

Malčić na kraju naglašava kako su osobe starije dobi posebna ugrožena društvena skupina kojoj je potrebna pojačana pažnja i pomoć pa je pozvao javnost i medije da podrže sve napore usmjerene u tom pravcu.

Babićeva razmišljanja ranije su već osudili Hrvatska stranka umirovljenika, Sindikat umirovljenika Hrvatske te predsjednička kandidatkinja HNS-a Vesna Pusić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi