NITKO NIJE BIO PROTIV

I Mađarska ratificirala pristupni ugovor RH i EU, slijedi Italija

13.02.2012 u 21:12

Bionic
Reading

Za ratifikaciju su glasovala 334 parlamentarca, pet ih je bilo suzdržanih, a protiv nije bio nitko

Nešto poslije 19 sati mađarski je parlament ratificirao Pristupni sporazum Hrvatske i Europske unije. Za ratifikaciju je glasovalo 334 parlamentaraca, pet ih je bilo suzdržanih, a protiv nije bio nitko. Time je Mađarska postala druga država – nakon Slovačke – koja je ratificirala hrvatski sporazum s EU i time otvorila veliki tjedan u kojem se očekuje da parlamenti Italije i Bugarske učine isto.

Bugarska bi, doznajemo, sporazum trebala ratificirati u petak, dok je glasovanje o hrvatskom sporazumu u utorak na dnevnom redu Zastupničkog doma talijanskog Parlamenta. Rasprava u odborima Zastupničkog doma je zaključena i sada bi 630 zastupnika trebali prihvatiti dokument. Nakon što će sporazum o ulasku Hrvatske u EU dobiti prolaz u Zastupničkom domu, rasprava će se preseliti u Senat i nakon što i tu bude ratificiran, sporazum treba potpisati predsjednik Italije Girgio Napolitano.

Iz redova talijanskih parlamentaraca pak doznajemo kako glasovanje najvjerojatnije neće doći na red te će se obaviti u srijedu. Predsjednik Zastupničkog doma Gianfranco Fini je u razgovoru s hrvatskim izaslanstvima u ljeto prošle godine najavio kako će Italija biti među prvim zemljama koje će ratificirati sporazum o ulasku Hrvatske u EU. Čini se da će se to obećanje i ostvariti.

Od ostalih država, očekuje se da bi Austrija mogla jako brzo krenuti s procedurom ratifikacije. Danski veleposlanik u Hrvatskoj Eric Bo Weber u ponedjeljak je pak kazao kako će Danska ratificirati sporazum krajem godine te da sama procedura traje dva do tri mjeseca.