skup na cvjetnom trgu

'I jedanput je nasilje! Pravosuđe konačno treba štititi žene'

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 15.02.2020 15:43
  • Objavljeno 15.02.2020 u 14:40
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

Skup "Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama" održan je u subotu na zagrebačkom Cvjetnom trgu, pod sloganima "I jedanput je nasilje" te "Pravosuđe ne štiti žene", kao inicijativa za podizanje svijesti o raširenosti nasilja nad ženama i djevojčicama te za njegove sprječavanje

Koordinatorica kampanje Rada Borić u ime organizatora istaknula je kako su Zagreb i Hrvatska upisani na karti od 200 zemalja svijeta u kampanji "Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama".

Napomenula je da je polovica stanovništva planeta Zemlje suočeno s nasiljem umjesto da žene kreativno ostvaruju svoje živote i žive živote bez nasilja, sudjelujući u svojim zajednicama. Borić je naglasila da su se u Hrvatskoj, osim u Zagrebu, kampanji pridružili i gradovi poput Pakraca. Osijeka, Bjelovara, Splita i Korčule. Poručila je kako kampanjom senzibiliziraju javnost da je nasilje nedopustivo.

"Ono što nas brine jest to da institucije ne rade svoj posao", rekla je, ustvrdivši da institucije blago kažnjavaju nasilnike s deset mjeseci uvjetno ili smatraju da jedanput učinjeno nije nasilje. Naglasila je kako je "i jedanput - nasilje" te poručila pravosuđu da konačno treba štititi žene. Pozvala je okupljene da sudjeluju u potpori ženama koje su preživjele nasilje i koje ga možda žive i u ovom trenutku. Ova se kampanja u Hrvatskoj održava osmu godinu za redom kao inicijativa usmjerena na podizanje svijesti o raširenosti nasilja nad ženama i djevojčicama te njegovu sprječavanju.

Na skupu su aktivisti istaknuli kako je prema službenim podatcima Ujedinjenih naroda svaka treća žena u svijetu tijekom svoga života doživjela neki oblik nasilja - nasilja u obitelji, uznemiravanja na radnom mjestu, seksualnog nasilja, ekonomskog nasilja i institucionalnog nasilja. Aktivistice među kojima su bile Jelena Veljača i Sanja Bilas pročitale su iskaze žena koje su proživjele nasilje.

  • +15
  • +12

Međunarodna akcija Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama

Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

Program "Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama" koji je počeo Drum'n'im bijesom Zlih bubnjari i minutom šutnje za jučer ubijenu 16-godišnju djevojku iz Malog Lošinja, vodili su Maja Sever i Miran Kurspahić, a u glazbenom dijelu nastupili su glazbeni sastavi: Pol' 9 kod Sabe, OSDS, te Nera Mamić i Mirna Škrgatić. Akciju su organizirale: Ženska soba - Centar za seksualna prava, CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Centar za ženske studije, Platforma za reproduktivnu pravdu, Udruga u dobroj vjeri, Zaklada Solidarna, RODA – Roditelji u akciji, Bolja budućnost - Udruga žena Romkinja Hrvatske i SOIH - Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!