TISUĆE GRAĐANA NA PROSVJEDU

'I Isus bi htio park na Savici'; za koga se čuvaju druge lokacije?

10.09.2016 u 17:15

  • +9

Na Savici održan prosvjedni skup Obrani park

Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

Bionic
Reading

Nekoliko tisuća građana prosvjedovalo je u subotu u zagrebačkom parku Trnjanska Savica protiveći se namjeri zagrebačke Gradske uprave da se u tom parku izgradi crkva te zahtjevajući da se za crkvu pronađe druga lokacija u njihovu naselju

Veliki prosvjedni skup pod nazivom 'Obrani park, obrani grad' organizirala je građanska inicijativa Čuvamo naš park, a pridružile su se i nevladine udruge Zelena akcija Pravo na grad. Riječ je o još jednoj u nizu akcija stanovnika Trnjanske Savice, okupljenih u toj građanskoj inicijativi, koji se bore za trajno očuvanje parka u njegovu sadašnjem obliku, protiv bilo kakve gradnje te za pronalaženje primjerene lokacije za gradnju crkve, kroz dijalog u kojem će se čuti i njihov glas.

Građani Gradskoj upravi: I Isus bi htio park!

Prema podacima organizatora, više od 3.5000 građana, a prema podacima Policijske uprave zagrebačke, od 1.500 do 2.000 građana sudjelovalo je na prosvjedu, koji je protekao bez incidenata. Prosvjednici su u parku istaknuli velike transparente na kojima je pisalo: 'Čuvamo naš park', 'Obrani park, obrani grad', "Prvo su došli po Travno', 'Oteto - prokleto", 'Kome zvono zvoni', 'I Isus bi htio park!!!', 'Prljava igra na dječjem igralištu', 'Jučer Travno, danas Savica, sutra Maksimir?', 'Djeca, a ne beton u park'.

'Došli smo ovdje jer želimo zaštititi ovaj park i ovaj prostor našeg zajedničkog života. Zaštititi naše pravo da nas se pita, da zajedno gradimo, ne rušimo. Da grad bude grad', poručila je Nevenka Trumbetaš Bakić iz Inicijative 'Čuvamo naš park'. Istaknula je da je njihov park primjer toga da građani Zagreba nemaju ni najmanju mogućnost odlučivanja o svojem vlasništvu

'Javno dobro, materijalno i duhovno, kao što je naš park, vlasništvo je svih građana. Mi smo oni koji financiramo i Gradska uprava bi morala biti ona koja brani i provodi naše interese. Ali ona radi baš suprotno', naglasila je Trumbetaš Bakić i dodala da je njihov slučaj ogledni primjer 'kako se u Zagrebu izigrava demokracija'. Naglasila je da se na Savici više od 10 godina bore da Grad ne ruši park i da pronađe prikladnu lokaciju za crkvu, a Gradska uprava je 'gluha i slijepa' na njihove dopise, molbe i žalbe.

Rekla je da im je prije dva dana zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio da je njihovo demokratsko pravo protestirati, a pritom im se nikada nije priznalo demokratsko pravo da se prije svega čuje mišljenje njih - građana Savice, Mjesnog odbora i Vijeća gradske četvrti Trnje.

'Da je ikome od aktera zaista stalo do građana, imali bismo i ovaj park i novi park s crkvom. Da im je stalo, ne bi bilo tajnih nagodbi, razmjena zemljišta s Crkvom skrivenih od javnosti, skrivanja projekata. Nije ovo samo pitanje gradnje crkve; ovdje se radi o otimanju javnog prostora mimo znanja i pristajanja građana. I nije to jedini primjer'
, ustvrdila je Trumbetaš Bakić.

Njezin kolega Igor Kramarić iz Inicijative Čuvamo naš park, poručio je da se 'Zagreb danas brani na Savici' jer, kako je rekao, ovo što se njima događa, može se dogoditi bilo kome i bilo kada u Zagrebu. Istaknuo je da u zgradama oko parka ima 580 stanova - 580 obitelji koje nitko ništa nije pitao, kojima je Grad Zagreb stavio obavijest o lokacijskoj dozvoli na drvo, a nakon mjesec dana su im lokacijske dozvole poslali usred godišnjih odmora jer su se nadali da se neće stići žaliti. Rekao je da su od gradonačelnika dobili samo jedno prazno obećanje 2013. kada im je obećao da se ništa neće graditi. 'Nakon toga potpisao je lokacijsku dozvolu i propisno nas izvrijeđao u medijima', istaknuo je.

Vjernicima treba crkva, a svima treba park

'Vjernicima treba crkva, to je očigledno. Ali svima nama, ima nas 10.000, treba park. Nitko nije ovdje protiv gradnje crkve, ali idemo iskoristiti lokacije koje zjape prazne, koje su obrasle korovom. Postoji rješenje kojim će svi biti zadovoljni. Međutim, gradski birokrati ne žele takvo rješenje. Oni žele rješenje koje bi izazvalo svađu. Zaboravljaju jednu stvar - mjesto gradnje crkve ne može biti nikako mjesto razdora', istaknuo je.

Kramarić je podsjetio da projekt izgradnje crkve u parku na Savici predviđa uz crkvu i gradnju stanova za župnika, vikara i domaćicu, sobe za posjetitelje, velike blagovaonice, garaže, parkiralište pa i ljetnu terasu. 'Zagrebačka katedrala ima 460 sjedećih mjesta. Ovdje su nam namijenili 420. Što je to? Megalomanija, demonstracija moći?' istaknuo je.

'Na što će to sličiti, što se ovdje gradi, hotel? Našim novcem, na gradskom zemljištu. Gradsko zemljište je naše zemljište. Ovaj park je naš. Odavde se nećemo maknuti. Stvar je tek počela, ako treba ići na duge staze - ići ćemo na duge staze', poručio je Kramarić.

Predsjednik Zelene akcije Bernard Ivčić istaknuo je da je za to što se događa na Savici odgovoran Grad Zagreb. 'Grad je taj koji se upleo u proces povrata zemljišta između privatne tvrtke i crkve', istaknuo je Ivčić te upitao za koga se čuvaju druge lokacije. Poručio je da ovaj park ne smije biti žrtva nekih tajnih dogovora i 'dealova'.

'Park se treba sačuvati, a Grad Zagreb treba u dogovoru s građanima Savice i Crkvom naći novu lokaciju za Savici na kojoj će se izgraditi crkva', zaključio je Ivčić.

Paralelno s govorima izveden je performance u kojem se dizanjem balona na visinu od 45 metara, uz ritmove Zlih bubnjara, vizualiziralo zvonik planiranog crkvenog kompleksa.