PRIKUPILI TREĆINU POTPISA

I HDZ podnosi ustavnu tužbu zbog Registra branitelja

Bionic
Reading

Iz HDZ-a su potvrdili da su prikupili trećinu potpisa saborskih zastupnika koji su im bili neophodni za podizanje ustavne tužbe protiv izmjena Zakona o pravima braniteljima kojima je omogućena objava Registra hrvatskih branitelja. Zastupnici Josip Đakić i Tomislav Ivić potvrdili su da će do kraja radnog dana pokrenuti cjelokupnu proceduru kojom traže zabranu objave Ustavom zaštićenih tajnih osobnih podataka

Ministar Predrag Matić iz Rijeke o podizanju ustavne tužbe HDZ-a zbog Registra hrvatskih branitelja: 'Mi smo pravna država, svatko ima pravo raditi onako kako misli. Prije no što smo objavili Registar, poduzeli smo sve zakonske korake da to bude zakonito. Ako Ustavni sud ocijeni da to nije ili je dobro, to je svakome na volju'. (K.Mrkić)

'Iako nismo žurili, smatrajući da ima vremena, možda je i hitno trebalo reagirati zbog svih onih koji danas sa strahom putuju ili uopće ne putuju. Svjesni smo da postupci na Ustavnom sudu prilično dugo traju, no neki su i vrlo kratki. Trećina zastupnika koja je potpisala zahtjev ima pravo apelirati na Ustavni sud da požuri s odlukama, jer je to vrlo škakljiva tema koja nekim ljudima sigurno zagorčava život', rekao je zastupnik Josip Đakić u pauzi zasjedanja Hrvatskog sabora.

Iako nije mogao govoriti o konkretnim slučajevima, potvrdio je da 'učestalo dobiva dopise o problemima koji tište branitelje, a koji nisu željeli da njihova imena budu objavljena u Registru branitelja'.

Zastupnik Tomislav Ivić podsjetio je da je HDZ još u raspravama oko objave Registra branitelja ukazivao na članak Ustava koji 'jamči zaštitu tajnosti podataka svih građana, pa tako i branitelja'. 'Od starta smo držali da je objava Registra protuustavna i siguran sam da će Ustavni sud donijeti upravo takvu odluku', ocijenio je Ivić.

Naveo je i da su se pojedini branitelji, 'kad je objavljen kvaziregistar', često obraćali Ministarstvu hrvatskih branitelja s tezama da će im biti 'znatno ograničeno putovanje izvan Hrvatske i da se dovodi u pitanje njihova sigurnost, posebice branitelja koji žive izvan Hrvatske'.


'Nemali broj branitelja živi u susjednoj BiH, pa i onih koji žive u Republici Srpskoj, a naravno da ima i onih koji žive u Srbiji, pa je jasno što znači objava o njihovom ratnom putu', rekao je Ivić, uz priznanje da 'nema informacija imaju li branitelji problema zbog objave Registra, no javljali su se pojedinačno na telefon – zvali, pitali i komentirali'.

Ovih je dana i odvjetnica Vesna Alaburić podnijela ustavnu tužbu zbog objave Registra branitelja u ime jednog branitelja Domovinskog rata koji ne želi biti imenovan. Ako Ustavni sud ocijeni da je u pravu, odvjetnica Alaburić najavljuje da će Registar branitelja ponovno postati tajan.

HDZ traži ocjenu ustavnosti objave Registra branitelja